• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

124 ΠΒΕ και ΜΕΤΑ (Μ.Ε.Τ.Α.) 2022

Neosminitis

New member
Καλησπέρα σε όλους.

Πρόσφατα ολοκλήρωσα την βασική εκπαίδευση στην 124 και την μετεκπαίδευση στην ΜΕΤΑ (ή Μ.Ε.Τ.Α, Μοίρα Εκπαίδευσης Τοπικής Άμυνας). Επειδή οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και παλιές, είπα να αφιερώσω κάποια λεπτά ώστε αν κάποιος ψάξει να έχει κάποιες πρόσφατες πληροφορίες τόσο για την βασική, όσο και για την ΜΕΤΑ.

Βασική
Όσον αφορά τουλάχιστον την σειρά μου (ΣΤ ΕΣΣΟ 2021), η ΒΕ διήρκησε περίπου 2.5 εβδομάδες, τόσο λόγω covid, αλλά και λόγω γελοιωδώς μεγάλου αριθμού νεοσυλλέκτων. Ήμασταν περίπου 1100 άτομα, σπασμένα σε πρώτη και δεύτερη μοίρα. Η πρώτη μοίρα μάλιστα έβαλε και τρίτο σμήνος, το οποίο έμενε στην ΜΕΤΑ. Κανονικά είναι περίπου 3.5.

Την ημέρα που μπαίνεις, λίγο αφού έχεις περάσει την πύλη, σου ψάχνουν τα πράγματα. Ισχύει ότι κατάσχουν smartphone, πολύμπριζα, ψαλίδια, λίμες κτλ. Αυτό θυμηθείτε το όταν θα το λέτε σε φίλους ή γνωστούς σας που θα έχουν πάει στον ΣΞ ή στο ναυτικό, όπου τα smartphones επιτρέπονται παράτυπα.

Η πρώτη μέρα είναι κουραστική, αλλά χαλαρή, αφού οι όποιοι εκπαιδευτές υπάρχουν για να σας πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό για τις χαζοεξετάσεις (κυριολεκτικά κανένας γιατρός δεν κάνει πραγματική εξέταση, αν δεν γνωρίζετε ότι έχετε κάποιο πρόβλημα, τότε καλή τύχη) σας μιλάνε ήρεμα και γενικά συμπεριφέρονται σαν να ήσασταν έξω. Αφού περάσετε από τους γιατρούς και σας ανακοινωθούν τα επίπεδα ικανότητας (Ι1, Ι2 κτλ), σας πηγαίνουν στην Μοίρα Εφοδιασμού. Από την δεύτερη μέρα ξεκινάνε κανονικά τα ντράβαλα.

Τι μας χορηγήθηκε: Μπουφάν, μακρυμάνικο πουλόβερ, στολή εξόδου (αποτελείται από διάφορα μέρη, αλλά δεν έχει νόημα να τα πούμε), δύο σετ παραλλαγής (δυστυχώς η μπλε παραλλαγή... καταργήθηκε και φοράμε πλεόν όλη την γνωστή πράσινη της ξηράς), κάποια εσώρουχα, δύο πετσέτες, παντόφλες, ένα γκρι t-shirt της αεροπορίας, δύο καπέλα, δύο ζευγάρια κάλτσες, ένα σετ φόρμες γυμναστικής, παπούτσια γυμναστικής και αρβύλες. Όοοολα αυτά μπαίνουν σε έναν γκρι σάκο, ο οποίος επίσης χορηγείται. Ακόμη, σου χρεώνουν ένα κυπελλάκι, μαχαιροπίρουνα και κλινοσκεπάσματα, τα οποία επιστρέφεις την ημέρα της ορκομωσίας. Δίνουν και μια σακούλα με κάτι ξυράφια, αφρούς, οδοντόκρεμες και σαπούνια, όπου μόνο τα δύο τελευταία αξίζουν. Πετάξτε ό,τι έχει να κάνει με ξύρισμα και χρησιμοποιήστε μόνο τα δικά σας.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ό,τι έχει να κάνει με εσώρουχα, κάλτσες και μπλουζάκια δεν φτάνει ούτε για ζήτω, οπότε υπολογίστε πόσα από αυτά θα χρειαστείτε για 3.5 εβδομάδες ώστε να είστε κομπλέ και φέρτε τα μαζί σας. Πάρτε επίσης ένα sleeping bag και ισοθερμικά, ίσως δύο σετ. Το κρύο της Τρίπολης είναι πραγματικά απερίγραπτο, ειδικά αν δεν είστε από μέρη που έχει κρύο και υγρασία συχνά. Το sleeping bag, εκτός από πολύ ζεστό, βολεύει και στο ότι δεν χρειάζεται να στρώνετε το κρεβάτι κάθε πρωί με βάση το «τι προβλέπεται», απλά το βάζετε πάνω από την κουβέρτα και το μαζεύετε όταν ξυπνήσετε.

Το πρόγραμμα έχει κανονικά γυμναστική, εκπαίδευση και προετοιμασία για την ορκωμοσία. Ναι, κανονικά κάθε πρωί κάνετε γυμναστική. Στην δική μου σειρά, λόγω covid, έπαιρνε μία αιωνιότητα για να πάμε να φάμε πρωινό, οπότε γυμναστική παίζει να κάναμε 1 ή 2 φορές. Δεν είναι κάτι το τρομερό και γενικά προσπαθούν να μην πιέζουν όσους δεν μπορούν. Απλά κάνεις ό,τι μπορείς με βάση την φυσική σου κατάσταση και δεν σου λένε κάτι. Και πάλι θέλουν να δουν ότι δεν προσπαθείς να ψωλάρεις, τυπικότητα δηλαδή. Η εκπαίδευση έχει να κάνει με το πως αναφέρεσαι, πως χαιρετάς, πως συντάσσεσαι, πως μιλάς στους ανώτερούς σου, καθώς και το γνωστό G3. Μαθαίνετε να το λύνετε και να το δένετε, ενώ θα ρίξετε κιόλας, αλλά δεν είναι κάτι, απλά μαθαίνεις μια διαδικασία ακόμα. Μαθαίνετε και οπλοασκήσεις (επ' όμου, παρουσιάστε κτλ). Η προετοιμασία για την ορκομωσία είναι πρόβες για την ορκομωσία, περνάτε δηλαδή την διαδικασία ώστε να μάθετε και καλά τις κινήσεις και να είστε συγχρονισμένοι.


Την τελευταία μέρα ορκίζεστε και παίρνετε φύλλα πορείας για τις μονάδες σας. Γενικά γίνεται προσπάθεια να πάνε όλοι εκεί που έχουν δηλώσει στην ιστοσελίδα της ΠΑ, αλλά δεν συμβαίνει για όλους, ειδικά για όσους δεν έχουν βύσμα. Παράλληλα, όλοι μαθαίνουν έτσι και τις ειδικότητές τους. Κάποιοι καλούνται στην Αερονομία, που έχει μετεκπαίδευση στην Καρδίτσα, άλλοι παίρνουν μια από τις δύο ειδικότητες της ΜΕΤΑ (τα γράφω πιο κάτω αναλυτικά), άλλοι παίρνουν πυρασφάλεια και πάνε Θεσ/νίκη κτλ. Η άδεια ορκομωσίας είναι συνήθως 10 μέρες.


Γενικά η φάση της βασικής έχει τρέξιμο, περισσότερο από τις αντίστοιχες φάσεις των άλλων δύο σωμάτων, παρά το ότι η κοινή γνώμη νομίζει το αντίθετο. Εγώ μπήκα μεγάλος ηλικιακά και από ψυχολογικής πλευράς ήμουν χαλαρός, αφού ήξερα ότι δεν το γλυτώνω το φανταρικό και το είχα αποδεχτεί. Οι εκπαιδευτές στην ΒΕ είναι από διαγωνισμό, αλλά και από σχολή. Οι πρώτοι είναι πιο... παραδοσιακοί και οι δεύτεροι αντικειμενικά πιο συνεννοήσιμοι. Γενικά καψόνια δεν γίνονται, εκτός αν κάποιος κάνει μαλακία από αντίδραση (πάρα πολύ σπάνιο, δεν είμαστε μαλάκες), ξεχάσει να φορέσει καπέλο σε κάποια αναφορά ή πει κάποια εξυπνάδα. Ακόμα και τότε, τα καψόνια ίσως να είναι ένα μεγάλο combo κινήσεων, όπως είστε συνταγμένοι κάπου. Θα καταλάβετε τι εννοώ. Γενικά όμως οι εκπαιδευτές είναι ξηγημένοι, ειδικά αν είστε τυπικοί σε έναν σχετικά basic βαθμό. Θα προσπαθήσουν να σας περάσουν την ιδέα ότι η αεροπορία δεν είναι το χαλαρό που πολλοί νομίζουν, προκειμένου να μην ξεσπαθώσετε, αλλά μην ψαρώσετε. Το μεγάλο χώσιμο στην βασική είναι η τυπικότητα. Τι ώρα ξυπνάτε, τι ώρα είναι οι επιθεωρήσεις, αν είστε ξυρισμένοι/γυαλισμένοι, αν ξέρετε να αναφέρεστε, αν αργείτε ή όχι να πάτε κάπου με βάση το πρόγραμμα. Η ΠΑ δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτά, οπότε αν μπορείτε να τα κάνετε, είστε τζετ και δεν πρόκειται να φάτε κράξιμο πο-τέ. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι από τους παλαιότερους (aka καραβανάδες) τρώνε σκαλώματα ενίοτε και είναι σαν να τα παίρνουν όλα προσωπικά, ενώ στο 99% των περιπτώσεων κανείς δεν έκανε κάτι επίτηδες λάθος. Απλά αγνοήστε τα κυρήγματα που ρίχουν σαν να τους κάνετε χάρη.

Το πιο κουραστικό, τουλάχιστον στην δική μου σειρά, ήταν ότι το πρόγραμμα που ήταν αναρτημένο στις διμοιρίες δεν τηρήθηκε σχεδόν καμία μέρα, λόγω έλλειψης οργάνωσης και πανικού από τα πολλά άτομα. Μπορεί δηλαδή να είναι «ελεύθερη ώρα» και να βγει ανακοίνωση για σύνταξη στην πίστα σε 5 λεπτά. Και πάλι, γκρινιάζουν για το αν είστε τυπικοί, οπότε κρατήστε χρονικές πισινές όποτε σας αφήνουν αρκετή ώρα χωρίς να σας έχουν πει πότε θα βγει ανακοίνωση για το επόμενο πράγμα. Οι ανακοινώσεις έρχονται πάντα εκεί που δεν το περιμένεις. Επίσης, δεν είχαμε εξόδους, άδειες, ούτε καν επισκεπτήρια, λόγω covid. Αυτό μπορεί να ήταν άσχημο, αλλά επειδή δεν ξέραμε πως είναι να έχεις εξόδους ή άδειες, δεν μας πολυπείραξε, ενώ η βασική διήρκησε και λιγότερο λόγω αυτού.



ΜΕΤΑ
Η ΜΕΤΑ είναι η Μοίρα Εκπαίδευσης Τοπικής Άμυνας. Είναι η μοίρα στην οποία κάνουν εκπαίδευση δύο ειδικότητες, οι Πυροβολητές και οι Δόκιμοι Έφεδροι Υπαξιωματικοί Άμυνας Αεροδρομίου, ή ΔΕΥ ΑΜΑΔ εν συντομία. Είναι γενικότερα γνωστό ότι όσοι δεν έχουν βύσμα αρκετά δυνατό ώστε να «φτάσει» στο ένα και μοναδικό άτομο που καθορίζει τις ειδικότητες, καταλήγουν στην ΜΕΤΑ μετά την βασική. Ένα ακόμα κριτήριο για να φάει κανείς το χώσιμο της ΜΕΤΑ είναι ότι δεν έχει κάποιο πτυχίο και αν είναι από την Πελοπόννησο ή την Αττική, καθώς 3/4 έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις, αφού άτομα με παρα πολύ μεγάλα βύσματα, με πτυχίο και κάτοικοι Θεσσαλίας, Κρήτης κτλ. κατέληξαν στην ΜΕΤΑ και μετά στην μονάδα της πόλης τους. Μετά από κάθε ΕΣΣΟ, στην ΜΕΤΑ καταλήγουν περίπου 130 άτομα.

Η εκπαίδευση στην ΜΕΤΑ είναι αρκετά ίδια μεταξύ των δύο ειδικοτήτων και ουσιαστικά είναι μια συνέχεια της βασικής, δηλαδή έχει πάλι τρέξιμο. Αυτό που θα πειράξει περισσότερο είναι να έχεις δει τους περισσότερους από τους φίλους σου από την βασική να πηγαίνουν απευθείας στις μονάδες που ήθελαν και εσύ να πρέπει να επιστρέψεις στην Τρίπολη για ακόμα τέσσερεις εβδομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση με τρια ακόμα όπλα (Μ4Α1, Μ1 carbine και Bren) εκτός από το G3. Θα μάθετε λύση-άρμοση και με τα τέσσερα όπλα, ενώ θα ρίξετε και με αυτά. Το πρόγραμμα έχει επίσης ομαδική και ατομική τακτική (ό,τι βλέπετε στις ταινίες) με αλληλοκάλυψη, τομείς ευθύνης και σύλληψη υπόπτου, αφού υποτίθεται ότι οι ΔΕΥ ΑΜΑΔ τουλάχιστον θα έχουν τον ρόλο της προστασίας από εισβολείς στις μονάδες που θα πάνε. Οι Πυροβολητές μαθαίνουν λύση-άρμοση και χρήση του Rheinmetall, ενός σταθερού όπλου με διάφορες χρήσεις.

Η τυπικότητα επεκτύνεται στην ΜΕΤΑ και θεωρείται αυτονόητη από τους εκπαιδευτές, οι οποίοι είναι κάποιοι από τις δύο μοίρες ΜΕΝ και κάποιοι «αποκλειστικοί» της ΜΕΤΑ. Και πάλι, αν ξέρεις να κάνεις αυτά τα 3-4 πράγματα, είσαι στα τέτοια σου. Μπορεί ψυχολογικά να είναι δύσκολο να αποδεχθείς ότι έφαγες το χώσιμο και συνέχισες στην 124, όμως η ΜΕΤΑ έχει και τα καλά της. Τα (πολύ) λιγότερα άτομα σημαίνουν ότι οι υπηρεσίες εστιατορίων κτλ είναι ευκολότερες, ενώ και οι εκπαιδευτές είναι χαλαρότεροι όταν τριγύρω υπάρχουν λίγα άτομα. Πλέον υπάρχουν έξοδοι και άδειες, οπότε οι μισές μέρες περνάνε πιο γρήγορα, καθώς ή είσαι έξω για 4-5 ώρες, είτε είσαι σπίτι σου με άδεια.

Αν στην βασική υπάρχει θέμα με το πρόγραμμα, στην ΜΕΤΑ αυτό δεν παίζει. Η ελεύθερη ώρα είναι ελεύθερη ώρα το μεσημέρι και μπορείς να κοιμηθείς λίγο αν δεν έχεις φρουρά ή υπηρεσία. Οι επιθεωρήσεις γίνονται συγκεκριμένες ώρες, δίνοντάς σου την ευκαιρία να προετοιμαστείς και να είσαι προβλεπέ. Οι σκοπιές είναι μόνο δύο, με την μια να είναι εμφανώς ευκολότερη, αφού δεν σε βλέπει κανείς και η έφοδος είναι δύσκολη, όπως θα καταλάβετε όταν πάτε.

Γενικά η ΜΕΤΑ έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογική πίεση του χωσίματος και όχι με την εκπαίδευση των δύο ειδικοτήτων. Είναι μια επέκταση της βασικής ουσιαστικά, με περισσότερη έμφαση στα τυπικά και με ενδιαφέροντα τουλάχιστον αντικείμενα. Άπαξ και περάσουν οι πρώτες 3-4 μέρες, ειδικά με την συνδρομή των εξόδων/αδειών, τα πράγματα τσουλάνε αρκετά καλά και σύντομα τελειώνει και αυτή, όπου και λέτε για τα καλά αυτή την φορά «αντίο» στην 124, αν φυσικά δεν είστε από Τρίπολη ή από κάπου κοντά τέλος πάντων.

Καλή θητεία σε όλους!
 
Top