• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

649 TE Καρλόβασι Σάμος

harmy

New member
Καλημέρα,

Ήρθε η μετάθεση για το 649 ΤΕ. Γνωρίζει κανείς πως ειναι τα πράγματα εκεί τελευταία;
 

Mous_2

New member
Πάνε λίγοι μήνες από τότε που απολύθηκα, και παρόλο που ο συνάδελφος "harmy" θα έχει πάει ήδη στη μονάδα του, λέω να μοιραστώ εδώ την δική μου σχετικά πρόσφατη εικόνα, η οποία ίσως κατατοπίσει συναδέλφους που θα πάρουν μετάθεση στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Με πολύ λίγα λόγια, και χωρίς να θέλω να πανικοβάλλω κανέναν: το 649ΤΕ της Σάμου όπως το έζησα εγώ είναι ο ορισμός της ανοργανωσιάς και της τσάμπα ταλαιπωρίας για τους φαντάρους.

Πιο συγκεκριμένα... Πολλοί ΕΠΟΠ, πολλοί ΕΜΘ, πολλοί αργόσχολοι, αρκετοί παντελώς άσχετοι με τη δουλειά τους, και γενικότερα πολλά στελέχη με απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους φαντάρους (με μερικές εξαιρέσεις καλών και σοβαρών στελεχών, που δυστυχώς δεν σώζουν την κατάσταση). Το καλοκαίρι που πέρασε ειδικά (2015), η κατάσταση ήταν απελπιστική (θα βρείτε εύκολα τις σχετικές καταγγελίες αν το γκουγκλάρετε). Ενώ και αργότερα, αφότου δηλαδή ήρθε περισσότερος κόσμος από τις επόμενες σειρές, η διοίκηση του στρατοπέδου φρόντιζε (χωρίς προφανή λόγο) να παραμένουν οι φαντάροι στην "πίεση", πότε αυξάνοντας τις υπηρεσίες, πότε κόβοντας τα υπηρεσιακά σημειώματα, πότε μοιράζοντας αβέρτα ποινές για ψύλλου πήδημα. Είναι σύνηθες φαινόμενο, γενικότερα, να ταλαιπωρούνται οι φαντάροι ενώ υπάρχει κόσμος στο στρατόπεδο, καθαρά για λόγους κακοδιοίκησης και παντελούς έλλειψης οργάνωσης. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη από την πρώτη βδομάδα στο στρατόπεδο οι περισσότεροι φαντάροι είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι και ψάχνουν τρόπους να φύγουν (πολλοί τα καταφέρνουν). Εξ ου και οι πολλοί αποσπασμένοι (κυρίως στην ταξιαρχία, στο Βαθύ), αλλά και οι μεταθέσεις που σκάνε από το πουθενά για γνωστά "βυσματικά" στρατόπεδα.

Από άποψη εγκαταστάσεων, θα βρείτε μικρούς και κακοσυνηρημένους θαλάμους από "πάνελ", μια κατασκευή που θυμίζει λυώμενο και η οποία το χειμώνα μπάζει κρύο από παντού, ενώ ορισμένου θάλαμοι μπάζουν και φουλ νερά, με αποτέλεσμα να ξυπνάς μέσα σε κανονική λίμνη αν τύχει και ρίξει καρεκλοπόδαρα το βράδυ. Τώρα, οι τουαλέτες είναι κακές έως άθλιες. Ειδικά οι ντουζιέρες είναι εφιάλτης! (οι δύο-τρεις που λειτουργούνε... δεν ξέρω αν έφτιαξαν τις χαλασμένες) Στο χέρι σας είναι να διατηρείτε τουλάχιστον όσο πιο καθαρές γίνεται τις χέστρες, αφού τα στελέχη δεν πολυ-ενδιαφέρονται να ελέγξουν τς καθαριότητες, με αποτέλεσμα να περνούν ολόκληρες βδομάδες με τους τουαλέτες να συσσωρεύουν βρώμα και δυσωδία... κανονική εστία μικροβίων! Από εσάς θα εξαρτηθεί το αν θα μπορείτε να πάτε σαν άνθρωποι να κάνετε την ανάγκη σας. Μην κάνετε το λάθος να περιμένετε να ενδιαφερθεί κανένας άλλος. Υπάρχουν δύο πληντύρια ρούχων για όλους τους φαντάρους. Το στρατόπεδο δεν παρέχει καθαρά κλινοσκεπάσματα (δεν ξέρω γιατί), οπότε να έχετε σίγουρα μαζί σας δύο καθαρά σεντόνια για να τα στρώνετε από πάνω, όπως και σλίπιν μπαγκ, αλλιώς θα πρέπει να κοιμηθείτε σε σεντόνια/κουβέρτες που είναι άπλυτα για μερικά χρόνια... Δεν είναι τυχαίο ίσως που την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα με κοριούς.

Το φαγητό ήταν άλλοτε καλό, άλλοτε μέτριο, και ευτυχώς σπάνια κακό. Αυτό εξαρτάται ουσιαστικά από τους μάγειρες που έρχονται και φεύγουν. Τα προγεύματα είναι τις περισσότερες φορές χάλια, κάτι φθηνά κρουασάν και κάτι άθλιες συσκευασμένες μηλόπιτες όλο συντηρητικά (ξεχάστε τα ωραία φρέσκα προγεύματα που ίσως τρώγατε στο κέντρο νεοσυλλέκτων!) ή κάτι παγωμένες ξερές τυρόπιτες. Το ΚΨΜ είναι πανάκριβο (0,90 ευρώ για ένα μικρό εσπρεσάκι, 1,50 για σάντουιτς!) και το αν θα πίνεται ο καφές εξαρτάται καθαρά από τος εκάστοτε καψιμιτζή. (έχει ΚΨΜ και στο τάγμα του μηχανικού, 79ΤΜΧΕΘ, που είναι ακριβώς από πάνω, πιο φθηνό και πιο καλό, αν δε βαριέστε να πετάγεστε)

Σχετικά με τα γραφεία, ξεχάστε αυτό που συμβαίνει σε άλλες μονάδες και μην έχετε καμία αυταπάτη πως επειδή μπήκατε κάπου γραφιάς, θα σας λυπηθούν με τις υπηρεσίες. Θα κάνετε κανονικά ό,τι κάνουν και εκείνοι που δεν είναι σε γραφείο. Οπότε θα βρίσκεστε συχνά με διπλό κόπο σε σχέση με τους άλλους... και γραφείο, και υπηρεσίες! Μοναδικό μικρό κέρδος οι δύο-τρεις-τέσσερις μέρες τιμητικής που μπορεί να σας δώσουν προς το τέλος. Οι ειδικότητες που περνάνε σχετικά καλά είναι οι σιτιστές, οι οδηγοί και οι ΚΕΠΙΚάριοι, οπότε αν μπορείτε, βρείτε έναν τρόπο να μπείτε σε ένα από αυτά τα πόστα. Θα κάνει την παραμονή σας πιο ανθρώπινη.

Από εκεί και πέρα, μια γενικότερη συμβουλή είναι να εξοπλιστείτε με πολύ υπομονή και καλή διάθεση και κοιτάξτε να είστε όσο γίνεται τυπικοί, ώστε να μην δίνετε δικαιώματα για καμπάνες, φωνές, κλπ. Αν είστε σωστοί και διατηρείτε την καλή σας διάθεση, θα βρείτε τρόπους να διασκεδάζετε και να κάνετε χαβαλέ με το όλο αλαλούμ με τους συναδέλφους σας, αντί να χολοσκάτε και να στεναχωριέστε.

Για να λέμε, τέλος, και τα (λίγα) καλά, θα ξεκουραστείτε και θα περάσετε όμορφα τον καιρό που θα είστε στα φυλάκια που διατηρεί η μονάδα (οπότε επιδιώξτε το να πηγαίνετε συχνά!), ενώ ακόμα και κατά την παραμονή σας στο 649ΤΕ, θα έχετε τουλάχιστον ωραίες εξόδους στην πόλη του Καρλοβάσου, που είναι δίπλα (όποτε και αν είστε τυχεροί αρκετά για να έχετε εξόδους...).

Καλό θα ήταν ο φίλος "harmy" να μας γράψει μερικά λόγια για το πώς είναι σήμερα το 649. Ίσως έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα! <!-- s:cool -->:cool<!-- s:cool -->
 

Mous_2

New member
[quote author="dls1989"]:wink:[/quote]

dls1989 πέρασες από καμιά Σάμο και μας κλείνεις το μάτι; <!-- s:) -->:)<!-- s:) -->
 

ddds

New member
Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ την εμπειρία μου στο 649τε, παρόλο που έχουν περάσει λίγα χρόνια από τότε (2018), τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Μous_2, όπως προανέφερε για τις εγκαταστάσεις, το φαγητό και τα γραφεία.

Όσον αφορά τη βασική εκπαίδευση που γίνεται εδώ και 1,5 χρόνο και σε αυτό το στρατόπεδο, δεν έχω την ανάλογη εμπειρία καθώς την έκανα στο 298μ/κ τε στο Ηραίο. Το μόνο που είχα δει προτού φύγω από το 649 ήταν οι ανούσιες αγγαρίες που έβαζαν τους νεοσύλλεκτους να κάνουν από τις πρώτες κιόλας μέρες που είχαν έρθει εκεί.

Ήμουν στο ΤΜΧΕΘ του 649τε, όπου τα στελέχη στη πλειοψηφία τους δεν ενδιαφέρονταν παρά μόνο για τη πάρτη τους και σε έφερναν σε δύσκολη θέση τις φορές που δεν ήταν αδιάφοροι. Το ΚΨΜ του μηχανικού από τους απλούς καφέδες την εποχή που πήγα μετατράπηκε σε μορφή μίνι μάρκετ που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχoύσε στις προδιαγραφές του τάγματος (τιμές κτλ). Το θετικό ήταν ότι οι υπηρεσίες στο φυλάκιο απέναντι από το στρατόπεδο ήταν σε πολύ καλές συνθήκες.

Το χειρότερο που ίσχυε και τα 3 τάγματα (πυροβολικό, πεζικό, μηχανικό) ήταν στις περιόδους εμπλοκής, κυρίως το καλοκαίρι. Παρόλο που στα φυλάκια τότε που πήγα υπήρχε ησυχία, χωρίς φυσικά εξόδους αφού δεν υπήρχαν άτομα, τώρα είναι πιθανό να μην είναι όπως ήταν και να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη θητεία. Εκεί εξαρτάται αποκλειστικά και το στέλεχος που κάνει υπηρεσία, καθώς και από τη διοίκηση που αλλάζει ανά μικρά τακτά χρονικά διαστήματα. Πάντως οι συνθήκες εντός εμπλοκής μέσα στο στρατόπεδο (όχι στα φυλάκια) ήταν πολύ δύσκολες με κάθε μέρα υπηρεσία και χωρίς ύπνο πάνω από 2,5 ώρες.

Όμως, σε γενικές γραμμές ήταν καλές συνθήκες αν είχες χαμηλό προφίλ και δε προκαλούσες. Οι υπηρεσίες εκτός εμπλοκής έβγαιναν χωρίς κάποιο θέμα με επαρκείς εξόδους στο Καρλόβασι.

Γενικά σαν συμβουλή θα δώσω να μη παίρνετε στα σοβαρά όσα αρνητικά σας λένε για να έχετε μια καλή θητεία.
 
Top