• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Θρήσκευμα και στρατός

noelemaKrD

New member
Παιδιά, τα φώτα σας.

Είμαι άθεος (έχω και "τυπικά" κάνει μεταβολή θρησκεύματος στο ληξιαρχείο σε "άνευ θρησκεύματος"). Ποιά η άποψή σας σχετικά με το θέμα και τον στρατό?

Ξέρω, από φίλους και γνωστούς, ότι θα ρωτηθούμε σχετικά με αυτό και θα ορκιστούμε αλλιώς, κλπ.

Υπάρχει κάποια άλλη επίπτωση σε περίπτωση που δηλώσω άθεος? (όχι τίποτα άλλο, γιατί άμα είναι να μού βγει ξινό, να πράξω αναλόγως...)
 
Το μόνο πρόβλημα θα ήταν στην προσευχή και στον όρκο που πρέπει απλώς να απομνημονεύσεις. Θα σου πρότεινα απλά να τα απομνημονεύσεις μόνο και μόνο για να μη δίνεις δικαιώματα. Εξάλλου στη ζωή μας πολλές φορές κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις μόνο και μόνο για να μην μπλέξουμε. Κατά τα άλλα δε νομίζω ότι θα παίξει κάποιο ρόλο αυτή σου η επιλογή.
 
D

dls1989

Guest
απλως την θητεια σου θα κανεις δες το και ετσι
 

polydoros

New member
μπορείς να το ρωτήσεις καλύτερα σε κάποιο στρατολογικό γραφείο ή καλώντας σε κάποιο τηλέφωνο που έχουν για ανάλογες περιστάσεις.
γιατί οι όρκοι είναι όρκοι και εντάξει δεν γνωρίζω παραπάνω....
δεν είναι κάτι κακό απλά έχεις άλλες απόψεις.
 

Chessmaster

New member
[quote author="noelemaKrD"]Παιδιά, τα φώτα σας.

Είμαι άθεος (έχω και "τυπικά" κάνει μεταβολή θρησκεύματος στο ληξιαρχείο σε "άνευ θρησκεύματος"). Ποιά η άποψή σας σχετικά με το θέμα και τον στρατό?

Ξέρω, από φίλους και γνωστούς, ότι θα ρωτηθούμε σχετικά με αυτό και θα ορκιστούμε αλλιώς, κλπ.

Υπάρχει κάποια άλλη επίπτωση σε περίπτωση που δηλώσω άθεος? (όχι τίποτα άλλο, γιατί άμα είναι να μού βγει ξινό, να πράξω αναλόγως...)[/quote]

Μπορείς να το δηλώσεις και δε θα σου πουν τίποτα. Είναι απόλυτα σεβαστό, θα απέχεις από εκκλησιασμούς κλπ και θα δώσεις πολιτικό όρκο.
Το πολύ πολύ να πέσεις σε κανένα θρήσκο ανώτερο και αν το πάρει χαμπάρι να σου κάνει κανένα κήρυγμα μήπως και σε βάλει στο δρόμο του θεού.
Τίποτα παραπάνω δε μπορούν να σου κάνουν.
 

kostasdiony

New member
Ήμουν ΚΕΠΒ Θήβας, λοιπόν πριν την ορκωμοσία μια μέρα είχαμε πάει για αγιασμό αν δεν κάνω λάθος και όταν φτάσαμε έξω απ'την εκκλησία ρωτήσανε ποιοι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, πολλά παιδιά - μη ορθόδοξοι- ψάρωσαν στην ερώτηση και δεν σήκωσαν χέρι, όσοι σήκωσαν τους πήραν απ'το προαύλιο χώρο της εκκλησίας και τους πήγαν βόλτα στο δάσος να αράξουν.. (και καλά να τους κρύψουν).

Στις πρόβες τις ορκωμοσίες μας κάναν πάλι διαχωρισμό, οι άθεοι κάθονται κατά οριζόντια Αʹη σειρά, οι αλλόθρησκοι δίπλα και πιο δίπλα οι ορθόδοξοι. Στην αρχή συμμετείχα κι εγώ στους άθεους -χωρίς να σημαίνει ότι έχω πλήρης καταρτισμένη άποψη περί θεών και θρησκειών αλλά μόνο και μόνο για να δώσω πολιτικό όρκο, καθώς για μένα ανώτερο είναι η τιμή μου, η συνείδησή μου κι η υπόληψή μου κι όχι η Αγία Τριάδα - . Επειδή στους άθεους ήμασταν κάτω από είκοσι άτομα έπρεπε να ήμασταν τέρμα προβλεπόμενοι καθώς και να γνωρίζουμε απέξω τον στρατιωτικό όρκο για να τον λέμε όλοι και να ακουγόμαστε όσο πιο δυνατά μπορούμε, κάποια άτομα την ημέρα της ορκωμοσίας κάτσαμε με τους ορθόδοξους που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία πίσω - πίσω χωμένοι να μην φαινόμαστε κι απλά δεν είπαμε ούτε μία λέξη.. :p

Γενικά όσο ήμουν στο Κέντρο της Θήβας υπήρχε απόλυτος σεβασμός και κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα σε κανέναν...
 

c0mrade

New member
όσο και να έψαξα δε βρήκα κάτι σχετικό με πολιτικό όρκο στο στρατό.
Στη νομοθεσία, ο πολιτικός όρκος έχει να κάνει μόνο με τα δικαστήρια.
Μπορεί κάποιος να δώσει ένα λινκ για τη διάταξη που τον ορίζει; Επειδή με ενδιαφέρει και εμένα.
 
Top