• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

TIPS για την επίσκεψη στο γιατρό της μονάδας +αναρρωτικές

Status
Not open for further replies.

ygeionomikarios

New member
Σε αυτό το θέμα θα προσπαθήσω να δώσω χρήσιμες πληροφορίες για ότι αφορά τα ιατρικά ζητήματα σε επίπεδο μονάδας με βάση το σκεπτικό ενός οπλίτη γιατρού.

Κατ'αρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γιατροί στις στρατιωτικές μονάδες είναι και αυτοί "φαντάροι". Οι περισσότεροι έχουν μόλις αποφοιτήσει απο την Ιατρική Σχολή, ένα μικρότερο ποσοστό έχει ήδη κάνει "αγροτικό" (όπως ο ομιλών)και ένα ακόμα μικρότερο έχει κάνει "αγροτικό" και τμήμα ειδικότητας (1 ή 2 χρόνια). Είναι εξαιρετικά σπάνιο έως απίθανο ο γιατρός της μονάδας σας να έχει τελειώσει και την ειδικότητα. Συνεπώς οι οπλίτες γιατροί είναι ανειδίκευτοι ,δηλαδή ΔΕΝ είναι παθολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, ψυχίατροι κτλ.΄Άρα μια πρώτη πληροφορία είναι ότι έχετε πάντα το δικαίωμα να ζητήσετε απο τον γιατρό να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικευμένο π.χ σε ορθοπεδικό αν έχετε προβλημα με το γόνατο ή τη μέση σας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Όταν πηγαίνεις για να εξεταστείς από το γιατρό της μονάδας φρόντισε να ακολουθείς την προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή βγες στην πρωινή αναφορά του λόχου και ζήτησε ιατρική εξέταση. Αν ο λοχαγός εγκρίνει το αίτημά σου (σχεδόν πάντα το εγκρίνει) τότε το όργανο υπηρεσίας θα πάρει το βιβλίο ασθενών του λόχου και θα σε συνοδέψει στο ιατρείο. Αν δεν ακολουθήσεις αυτή τη διαδικασία είναι πιθανό ο γιατρός να μη σε δεχτεί (γενικά εμείς οι γιατροί έχουμε άνωθεν οδηγίες να μην εξετάζουμε χωρίς το βιβλίο ασθενών του λόχου) ή ακόμα και να τιμωρηθείς από το λοχαγό σου! Φυσικά αν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά επείγον π.χ. σε τσίμπησε σφήκα και πρήστηκες ολόκληρος τρέξε αμέσως στο ιατρείο και ξέχνα το βιβλίο και το όργανο...Τις περισσότερες φορές όμως δεν πρόκειται για κάτι τόσο επείγον. Αν προκύψει κάτι κάποια άλλη στιγμή της ημέρας ενημέρωσε πρώτα το όργανο υπηρεσίας ή κάποιον αξιωματικό ότι θες να εξεταστείς από το γιατρό.

Όταν μπαίνεις στο ιατρείο μίλα στο γιατρό στον πληθυντικό. Θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα ως ένδειξη σεβασμού και αμέσως θα κερδίσεις πόντους αν θες να του ζητήσεις κάποια "χάρη". Για τον ίδιο λόγο όταν του απευθύνεσαι να τον αποκαλείς "γιατρέ" και όχι "ρε φίλε" , "ρε σειρά" ή "ρε μαλάκα". Μην διανοηθείς να τον αποκαλέσεις "νέο" ή "ψάρακα" ακόμα κι αν είσαι παλιότερος του. Οι γιατροί επειδή δεν ακολουθούν το πρόγραμμα των υπόλοιπων φαντάρων δεν έχουν τη λογική του παλιού-νέου και συνήθως δεν ξέρουν τι σειρά είναι ο καθένας σε μια μονάδα. Γι'αυτο αν είσαι παλιός ή κοντεύεις να απολυθείς ανάφερέ το. Γενικά είμαστε πιο ανεκτικοί σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε ορισμένες μονάδες ο γιατρός φεύγει το μεσημέρι και επιστρέφει το βράδυ ή το πρωί της επόμενης ημέρας οπότε η μονάδα μένει χωρίς γιατρό. Αν χρειαστείς ιατρική περίθαλψη και ο γιατρός λείπει πρέπει να ενημερώσεις τον ΑΥΔΜ ο οποίος θα καλέσει το γιατρό να μπει επειγόντως στη μονάδα για να σε εξετάσει. Εδώ πρεπει να γίνει σαφές ότι δεν πρέπει να φέρεις μέσα το γιατρό για "ψύλλου πήδημα" ή για κάτι το οποίο μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο το πρωί. Αυτό είναι στη δική σου κρίση και λογική. Παράδειγμα αν σε πιάσει ξαφνικά ένας αφόρητος πόνος στην κοιλιά ο οποίος δεν περνάει τότε μη διστάσεις να ζητήσεις ιατρική βοήθεια ότι ώρα κι αν είναι. Αν όμως σε πονάει το πόδι σου εδώ και μέρες και το θυμηθείς βραδιάτικα τότε καλό είναι να περιμένεις μέχρι το πρωί και να μην βάλεις το γιατρό μέσα για κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι ότι θα τον εκνευρίσεις αν τον ξεσηκώσεις από την έξοδό του χωρίς να έχεις τίποτα και αν μελλοντικά θελήσεις να του ζητήσεις μια χάρη είναι πολύ πιθανό να μην σου την κάνει.

Γενικά φρόντισε να έχεις καλές σχέσεις με το γιατρό της μονάδας σου. Αν έχεις κάποιο πόστο π.χ. ΚΨΜ, εστιατόρια κοίτα να τον εξυπηρετείς. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις το θάρρος να του ζητήσεις καποια "χάρη" π.χ. να σε βγάλει μια μέρα ελεύθερο υπηρεσίας, ή να σου βγάλει παραπεμπτικό για νοσοκομείο. Αν τύχει να κάνετε και παρέα τότε ακόμα καλύτερα. (ποτέ μου δεν κατάφερα να αρνηθώ χάρες σε άτομα με τα οποία έκανα παρέα όσο παράλογες και αν ήταν ή σε ΚΨΜτζήδες που με εξυπηρετούσαν κατά προτεραιότητα)
Για να μην παρεξηγηθώ να τονίσω ότι κανένας γιατρός δε θα αρνηθεί να σε θεραπεύσει αν αρρωστήσεις σοβαρά ακόμα και αν έχεις κακές σχέσεις μαζί του. Ο λόγος είναι πρώτον ότι έχει δώσει έναν όρκο και δεύτερον ότι θα βρει τον μπελά του αν πάθεις κάτι. Απλά αν θελήσεις μια "ειδική εξυπηρέτηση" τότε καλό είναι να ακολουθήσεις αυτά που γράφω παραπάνω.

Ελεύθερος Υπηρεσίας (Ε.Υ.)
Ο Ε.Υ. δεν μπορεί να εκτελέσει υπηρεσία και γενικά δεν κάνει απολύτως τίποτα. Παραμένει ξαπλωμένος στο κρεββάτι του ή στο αναρρωτήριο της μονάδας(αν υπάρχει) και το όργανο υπηρεσίας μεριμνεί για να του φέρει φαγητό ή ότι αλλο χρειαστεί. Αν είσαι εξοδούχος μια δεδομένη μέρα τότε μην ζητήσεις και μην δεχτείς να βγεις ελεύθερος υπηρεσίας αν δεν είσαι πραγματικά άρρωστος διότι θα υποχρεωθείς να παραμείνεις μέσα στη μονάδα και θα χάσεις την έξοδό σου. Ο ιατρός της μονάδας μπορεί να σε βγάλει Ε.Υ. το πολύ μέχρι 8 συνεχόμενες ημέρες.
Γενικά το πρώτο πράγμα που μας λένε διοικητές και λοχαγοί όταν παρουσιαστούμε εμείς οι γιατροί σε μια μονάδα είναι να μην βγάζουμε Ε.Υ. και γενικά μας τα πρήζουν με αυτό το θέμα. Παρ'ολα αυτά υπάρχει μια πάγια τακτική να βγάζουμε Ε.Υ. όποιον έχει πυρετό. Αν έχεις πυρετό και ο γιατρός δε σε κρίνει Ε.Υ. έχεις δικαίωμα να το απαιτήσεις. Αν και πάλι αρνηθεί τότε μπορείς να πεις στον ΑΥΔΜ ότι αδυνατείς να εκτελέσεις την υπηρεσία σου γιατί έχεις πυρετό.
Αν σε πονάει το πόδι σου ή η μέση σου και θες να ξεκουραστείς τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ο τρόπος που θα χειριστείς το θέμα είναι ο εξής. Μίλα στο γιατρό ωραία και ευγενικά και εξήγησέ του ότι πονάς και θέλεις να ξεκουραστείς. Μην προσπαθήσεις να τον κοροιδέψεις γιατί αν σε πάρει χαμπάρι την πάτησες. Πάντως αν θες σώνει και καλά να βγεις μια μέρα Ε.Υ. και ξέρεις ότι ο γιατρός της μονάδας σου δεν είναι συζητήσιμος παρουσιάσου με τον προβλεπόμενο τρόπο στο ιατρείο (δηλαδή με το βιβλίο ασθενών) και παίξε θέατρο λέγοντας του ότι έχεις κάνει 3 διάρροιες και 2 εμετούς από την ώρα που ξύπνησες. Είναι δύσκολο αντικειμενικά να διαπιστώσει αν λες ψέμματα οπότε αν το παίξεις καλά θα τσιμπήσεις τουλάχιστον μια μέρα Ε.Υ.

Ελεύθερος Ασκήσεων (Ε.Α.)
Ο Ε.Α. εκτελεί κανονικά την υπηρεσία του αλλά δεν κάνει γυμναστική, δεν σηκώνει βαριά αντικείμενα, δεν παέι στην πορεία ή στη βολή. Κάνει κανονικά όμως καθαριότητες.
Το Ε.Α. είναι πολυ πιο εύκολο για ένα γιατρό να σου το δώσει γι'αυτο μη διστάσεις να το ζητήσεις στα ίσια ή απλά πες του ότι σε πονάει υπερβολικά το γόνατό σου και θέλεις να το ξεκουράσεις.
Αν μια μέρα έχει πορεία μην πας εκείνο το πρωί στο γιατρό για να βγεις Ε.Α. Συνήθως πηγαίνουν ένα σωρό φαντάροι λίγο πριν την πορεία και ζητούν από το γιατρό να τους βγάλει Ε.Α. με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα να τρώνε άκυρο. Αν θες να γλιτώσεις την πορεία πήγαινε 2-3 πριν και ζήτα του να σε βγάλει Ε.Α. για 2-3 μέρες ή κανόνισε να έχεις υπηρεσία την ώρα της πορείας.

Αν σε έχουν χτυπήσει τα άρβυλα ή απλά θες να ξεκουράσεις τα πόδια σου μη διστάσεις να ζητήσεις στα ίσια από το γιατρό να σε βγάλει Ελεύθερο Αρβυλών για κανά 2 μέρες. Σχεδόν 100% θα δεχτεί.
Το ίδιο ισχύει και για το ελεύθερος ξυρίσματος. Απλά φρόντισε να μην το κάνεις κατ'επανάληψη γιατί θα τον φέρεις σε δύσκολη θέση και κάποια στιγμή θα φας άκυρο.

Παραπεμπτικά για νοσοκομεία.
Πολύς κόσμος ζητά από το γιατρό της μονάδας να τον παραπέμψει σε κάποιο νοσοκομείο προκειμένου να λείψει για λίγο από το στρατόπεδο και να γλιτώσει υπηρεσίες,ασκήσεις ή να πάρει κάποια αναρρωτική άδεια. Γενικά οι διοικητές γκρινιάζουν όταν στέλνουμε άτομα στο νοσοκομείο χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος γι'αυτο είμαστε επιφυλακτικοί σε αυτό το θέμα. Και σε αυτή την περίπτωση το παν είναι να το χειριστείς σωστά. Παρουσιάσου στο γιατρό της μονάδας σου και εξήγησέ του ευγενικά το πρόβλημά σου. Ζήτα να σε παραπέμψει σε νοσοκομείο με ωραίο τρόπο (χωρίς να το απαιτείς) και αν σου φέρει αντιρρήσεις τότε πες του να σε προγραμματίσει για παραπομπή σε κανα 2 βδομάδες ή σε 1 μήνα. Αν σε πονάει κάποιο δόντι σου εκμεταλλεύσου το για να πάρεις παραπεμπτικό για οδοντίατρο. Ο γιατρός της μονάδας δεν είναι οδοντίατρος. Στην αρχή πιθανως να σου δώσει κάποια παυσίπονα αλλά αν μετά από λίγες μέρες του πεις ότι τα χάπια δεν κάνανε και πολλά πράγματα τότε είναι υποχρεωμένος να σε παραπέμψει.

Αναρρωτικές άδειες.
Είναι ίσως ο αυτοσκοπός του κάθε λουφαδόρου φαντάρου. Αποτελούν μια όαση στην μαυρίλα της θητείας.
Με ποιον τρόπο λοιπόν θα πάρετε την πολυπόθητη αναρρωτική σας;;;
Πρώτα απ'όλα να διευκρινίσω ότι οι οπλίτες γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα να γράψουν αναρρωτική άδεια. Οι άδειες αυτές γράφονται μόνο από στρατιωτικούς γιατρούς σε στρατιωτικά νοσοκομεία ή ΣΤΕΠ.
Προφανώς αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειαστεί να νοσηλευτείτε θα πάρετε ούτως ή άλλως αναρρωτική. Αν ο στρατιωτικός γιατρός που θα σας εξετάσει προτείνει να σας κάνει εισαγωγή για να κάνετε εξετάσεις ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο μην αρνηθείτε. Ακόμα και 1 μέρα να κάτσετε μόνο μέσα δικαιούστε αυτόματα 5 μέρες αναρρωτική.
Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχουν οι εξής δυνατότητες:
Άν έχετε κάποιο πρόβλημα όπως στραβό ρινικό διάφραγμα, κύστη κόκκυγα, ελιές οι οποίες πρέπει να αφαιρεθούν, φρονιμίτες οι οποίοι χρήζουν εξαγωγής μην το διορθώσετε πριν μπείτε στο στρατό. Οι επεμβάσεις αυτές είναι απλές και αν γίνουν ενώ είστε φαντάροι δε θα σας κοστίσουν τίποτα από οικονομικής απόψεως ενώ ταυτόχρονα θα σας δώσουν και αναρρωτική άδεια.
Αν δεν έχετε κάποιο από τα παραπάνω αλλά έχετε κάποιο άλλο μικροπρόβλημα υγείας το οποίο αναφέρεται και στο γιωτόχαρτο σας τότε επισκεφτείτε στρατιωτικό νοσοκομείο είτε στην άδεια σας είτε με παραπομπή από το γιατρό της μονάδας και εστιάστε πάνω στο πρόβλημα αυτό υπερτονίζοντας τα συμπτώματά σας. Στην τελική ζητήστε από το γιατρό μια μικρή αναρρωτική άδεια για να "ηρεμήσει λίγο το πόδι που σας πονάει" ή "το εγχειρισμένο μάτι σας". Πάντοτε με ευγένεια και σεβόμενοι το γεγονός ότι έχετε απεναντί σας ένα βαθμοφόρο. Οι γιατροί που θα σας εξετάσουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι από υπολοχαγοί μέχρι συνταγματάρχες.
Αν είστε υγιέστατοι αλλά απλά θέλετε να πάρετε αναρρωτική τότε πρέπει στην άδεια σας να επισκεφτείτε το πλησιέστερο στρατιωτικό νοσοκομείο αφού πρώτα περάσετε να βγάλετε παραπεμπτικό από το τοπικό φρουραρχείο (αλλιως δε θα σας δεχτουν). Τα ορθοπεδικά προβλήματα είναι αυτά που συνήθως δίνουν τζάμπα αναρρωτικές. Βρείτε έναν γνωστό σας γιατρό είτε ιδιώτη είτε σε πολιτικό νοσοκομείο και ζητήστε του να σας δώσει μια βεβαίωση ότι πάσχετε από οξεία οσφυαλγία (κοινώς πονάει η μέση σας). Μαζι με αυτή τη βεβαίωση επισκεφτείτε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και αφού τη δείξετε στον ορθοπεδικό που θα σας εξετάσει παίξτε λίγο θέατρο ότι και καλά πονάτε όταν σκύβετε κτλ.

Αυτά που λέτε. Ελπίζω να βοήθησα και καλό θα ήταν οι διαχειριστές να βάλουν σε υπόμνημα τη συγκεκριμένη δημοσίευση!
 

ygeionomikarios

New member
Κοίτα για κάποιον που δεν έχει πρόβλημα υγείας και θέλει αναρρωτική το κλειδί στην υπόθεση είναι να κρατάει μαζί του μια βεβαίωση από γιατρό που να λέει ότι εξετάστηκε και πάσχει από κάτι π.χ.οσφυαλγία. Όλοι ένα γνωστό γιατρο έξω τον έχουν. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ορθοπεδικός. Ας είναι και παθολόγος, ή γενικός γιατρός ή χειρουργός. Αυτή τη βεβαίωση θα την δείξει στον στρατιωτικό γιατρό που θα τον εξετάσει. Γενικά θα παριστάνει ότι πονάει όταν τον εξετάζει και αν θέλει μπορεί να πει επίσης ότι ο πόνος χτυπάει στη μέση και στο πίσω μέρος των ποδιών. Τα μουδιάσματα ας μην τα αναφέρει. Εμφανίζονται σε βαριές μορφές δισκοπάθειας. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο υπερβολής. Το 80% της κομπίνας είναι στην ιατρική βεβαίωση που θα έχει μαζί του ο "ασθενής". Αυτή είναι που θα λύσει τα χέρια του στρατιωτικού γιατρού για να γράψει την αναρρωτική.
 

ygeionomikarios

New member
Να συμπληρώσω κάτι ακόμα που το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό αλλά οι περισσότεροι στρατιώτες δυστυχώς το αγνοούν. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο με την αναρρωτική το οποίο λέγεται Ε.Υ.Μ.Δ.Μ.= Ελεύθερος Υπηρεσίας Μη Δυνάμενος Μετακίνησης. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Είσαι σε άδεια αλλά θες να την παρατείνεις λίγο ακόμα χωρίς όμως να πάρεις αναρρωτική. Μια μέρα πριν τελειώσει η άδεια σου πας πρωί-πρωί στο Φρουραρχείο και λες στο γιατρό ότι από το προηγούμενο βράδυ έχεις κάνει π.χ. 5 διάρροιες και 2 εμετούς. Αυτός θα σε παραπέμψει αμέσως στο πλησιέστερο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (αν μιλάμε για Αθήνα στο 401). Στο Νοσοκομείο θα πεις τα ίδια ακριβώς και χωρίς πολύ κόπο θα σε βγάλουν Ε.Υ.Μ.Δ.Μ. για 4 ημέρες συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι είσαι Ε.Υ. αλλά επειδή δεν μπορείς να μετακινηθείς θα κάτσεις άλλες 4 μέρες σπίτι σου κανονικά και με το νόμο. Μπορείς μάλιστα στο Νοσοκομείο να το ζητήσεις στα ίσια να σε βγάλουν μη δυνάμενο μετακίνησης. Δεν θεωρείται αναρρωτική άρα είναι ακόμα πιο εύκολο για τους γιατρούς να σου το δώσουν.
 
Status
Not open for further replies.
Top