• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Ανυπότακτοι εξωτερικού που <<διαμένουν>> στο εξωτερικό;

DJustice

New member
Καλησπέρα,

Διαβάζοντας το άρθρο 54 του Νόμου 3421 - 2005, <<κολλάω>> σε κάτι στη διάταξη 1.β:

" Η χορήγηση ή θεώρηση διαβατηρίων με εξαίρεση τους ανυπότακτους εξωτερικού που διαμένουν σε χώρα του εξωτερικού."

Αυτό το <<διαμένουν>>, τί σημαίνει; Πρέπει να είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού; Για παράδειγμα, αν διαμένω έξω λόγω διδακτορικού και είμαι πάνω από 31 ετών (οπότε η σχετική επέκταση αναβολής δεν εφαρμόζεται πάνω μου) αλλά δεν είμαι μόνιμος κάτοικος, δε θεωρούμαι ανυπότακτος εξωτερικού; Θεωρούμαι κάτι άλλο;

Στον ίδιο νόμο, από το άρθρο 51, που ορίζει την έννοια του <<ανυπότακτου εξωτερικού>>, μεταφέρω κομμάτι της διάταξης 4:

Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη
της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού.

Αυτό το <<τόπος διαμονής>> κατά την άποψή μου δεν πρέπει να σημαίνει <<τόπος μόνιμης κατοικίας>>. Συμφωνείτε μαζί μου, όχι, και γιατί;
 

Νίκος_Ν

New member
Για να θεωρείσαι για τη στρατολογία ανυπότακτος εξωτερικού πρέπει να έχεις εκεί τουλάχιστον 7 χρόνια εργασίας (αν για 1 έτος πχ σπουδάζεις και εργάζεσαι ταυτόχρονα το υπολογίζουν εναντίον σου, ως έτος σπουδών κι όχι εργασίας) ή 11 για οποιονδήποτε λόγο.

Στην πράξη αν μένεις σε χώρα Σένγκεν από όπου πηγαινοέρχεσαι χωρίς διαβατήριο δεν έχεις πρόβλημα. Εάν είσαι εντός Σένγκεν το πρόβλημα είναι άλλο! Αντέχεις να πληρώσεις τα 6.000 € πρόστιμο για τους ανυπότακτους; Αυτό πάει εφορία ως χρέος προς το δημόσιο και θεωρητικά μπορούν να σου τραβήξουν το ποσό από τραπεζικό λογαριασμό ή ότι βρίσκεται στο όνομά σου.
 

DJustice

New member
[quote author="Νίκος_Ν"]Για να θεωρείσαι για τη στρατολογία ανυπότακτος εξωτερικού πρέπει να έχεις εκεί τουλάχιστον 7 χρόνια εργασίας (αν για 1 έτος πχ σπουδάζεις και εργάζεσαι ταυτόχρονα το υπολογίζουν εναντίον σου, ως έτος σπουδών κι όχι εργασίας) ή 11 για οποιονδήποτε λόγο.[/quote]

Συγχωρήστε με για την επαναληπτική ερώτηση σε αυτό, αλλά μήπως αναφέρεστε στο καθεστώς μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό, και όχι αυτό της ανυποταγής; Ρωτάω γιατί με βάση το άρθρο 51 του νόμου που παρέθεσα πάνω, δεν αναφέρεται πουθενά αυτή η αναγκαιότητα.

Στην πράξη αν μένεις σε χώρα Σένγκεν από όπου πηγαινοέρχεσαι χωρίς διαβατήριο δεν έχεις πρόβλημα. Εάν είσαι εντός Σένγκεν το πρόβλημα είναι άλλο! Αντέχεις να πληρώσεις τα 6.000 € πρόστιμο για τους ανυπότακτους; Αυτό πάει εφορία ως χρέος προς το δημόσιο και θεωρητικά μπορούν να σου τραβήξουν το ποσό από τραπεζικό λογαριασμό ή ότι βρίσκεται στο όνομά σου.

Να αναφέρω τί καταλαβαίνω από αυτό που λέτε: Αν είμαι ανυπότακτος εξωτερικού σε χώρα της Ζώνης Σέγκεν, επειδή πηγαινοέρχομαι χωρίς διαβατήριο, δεν έχω κίνδυνο να με πιάσουν με παραπάνω από 30 μέρες παραμονή στη χώρα. Παρ' όλ' αυτά, να παραθέσω το εξής στοιχείο από τη διάταξη 1 του άρθρου 54:

. Στους ανυπότακτους και λιποτάκτες απαγορεύεται:
α. H αποδημία σε χώρα του εξωτερικού ή η ναυτολόγηση σε πλοία γραμμής εξωτερικού.
β. Η χορήγηση ή θεώρηση διαβατηρίων με εξαίρεση τους ανυπότακτους εξωτερικού που διαμένουν σε χώρα του εξωτερικού

Από αυτό καταλαβαίνω ότι μια προξενική αρχή, αλλά και Ελληνικό Αστυνομικό τμήμα το οποίο επισκέπτομαι μέσα στις 30 ημέρες το χρόνο που μου αναλογούν, δε μπορούν να μου αρνηθούν διαβατήριο. Απλώς αυτό που καταλαβάινω ότι υπονοείτε είναι ότι με το διαβατήριο μπορώ με κάποιον τρόπο (RFID chip?) να ελεγχθώ όταν φεύγω από το αεροδρόμιο, ώστε να διαπιστωθεί αν έχω μείνει παραπάνω από 30 μέρες στη χώρα.

Επίσης, θα ήθελα μια ακόμη ερώτηση να κάνω: αυτό το πρόστιμο των 6Κ που αναφέρετε, το έχω ακούσει να λέγεται συχνά σε πηγαδάκια και ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ φίλων, όμως δεν το βλέπω πουθενά στο νόμο. Μήπως έχετε υπ' όψιν σας κάποια πηγή που να αναφέρει επισήμως το εν λόγω πρόστιμο;
 

kd305

New member
Πηγαδάκια και ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ φίλων,συγνώμη αλλά δεν είστε 12 χρονών για να μην έχετε ψάξει κάτι τόσο σοβαρό,τέλος πάντων.

Άρθρο 5 Έναρξη ισχύος
1. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 517/2011), οι ανυπότακτοι καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο 6.000 ευρώ, οι έφεδροι ανυπότακτοι - δηλαδή όσοι κληθούν σε άσκηση και δεν μεταβούν- 1.000 ευρώ, ενώ οι λιποτάκτες θα πληρώνουν 1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας, έως το ποσό των 6.000 ευρώ. Επίσης, με άλλη απόφαση ορίζεται πρόστιμο 90 ευρώ για εφέδρους που δεν τηρούν ελάσσονες στρατιωτικές υποχρεώσεις.
 

DJustice

New member
[quote author="kd305"]
Άρθρο 5 Έναρξη ισχύος
1. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 517/2011), οι ανυπότακτοι καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο 6.000 ευρώ, οι έφεδροι ανυπότακτοι - δηλαδή όσοι κληθούν σε άσκηση και δεν μεταβούν- 1.000 ευρώ, ενώ οι λιποτάκτες θα πληρώνουν 1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας, έως το ποσό των 6.000 ευρώ. Επίσης, με άλλη απόφαση ορίζεται πρόστιμο 90 ευρώ για εφέδρους που δεν τηρούν ελάσσονες στρατιωτικές υποχρεώσεις.[/quote]

Ευχαριστώ για την απάντηση. Για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το πού βρήκε ο φίλος kd305 το εν λόγω PDF, μπορείτε να το βρείτε στην καρτέλα "Προεδρικά Διατάγματα / Υπουργικές Αποφάσεις" εδώ: <!-- m -->https://www.stratologia.gr/Stratologikh_Nomouesia<!-- m --> ως "Υπουργική Απόφαση Φ.429.1/17/281810/Σ.394/4-3-11 ΚΥΑ Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών/2011 «Καθορισμός χρηματικού προστίμου, που επιβάλλεται σε ανυπότακτους και λιποτάκτες»".

Επίσης, μετά από προσωπική επικοινωνία με υψηλόβαθμο στέλεχος της Στρατολογίας, επιβεβαιώνεται αυτό που υπέθεσα παραπάνω, ότι δηλαδή ο φίλος Νίκος_Ν έχει περιγράψει την κατάσταση "Μόνιμου Κατοίκου Εξωτερικού", και όχι "Ανυπότακτου Εξωτερικού". Οπότε το σύνολο των αποριών μου έχει λυθεί. Ευχαριστώ.
 

kd305

New member
Ο Νίκος σου περιέγραψε πως μπορείς να αποφύγεις το πρόστιμο , από εκεί και πέρα αν δεν μπορείς βάσει νόμου να κηρυχθείς ΜΚΕ τότε το πρόστιμο δεν παραγράφεται με ο,τι αυτό συνεπάγεται.
 

skopanthropos

New member
Καλησπέρα,

Αν μου επιτρέπετε να τοποθετηθώ και εγώ, έπειτα από προσωπική εμπειρία.

Η ανυποταξία κηρύσσετε για τον στρατεύσιμο την αμέσως επόμενη αφού δεν παρουσιαστεί. Ποιες είναι οι συνέπειες; Το διοικητικό πρόστιμο τον 6.000 ευρώ και το ποινικό πρόστιμο που Καθορίζεται από το στρατοδικείο.

Να ξεκαθαρίσω ότι η ανυποταξία χωρίζεται σε ανυποταξία εσωτερικού και εξωτερικού, με την δεύτερη μπορεί να γίνει είτε με παρουσία του προσώπου σε προξενική αρχή του εξωτερικού και να δηλώσει την κατοικία του είτε με υπεύθυνη δήλωση του πατέρα/μητέρας στην αστυνομία η οποία αναφέρει που βρίσκεται ο ανυπότακτος. Οι ανυπότακτοι εξωτερικού δικαιούνται να βγάλουν διαβατήριο και μπαίνουν στην Ελλάδα για 1 μήνα το χρόνο. Οι πιθανότητες να σας ελέγξουν είναι απειροελάχιστες. Αλλά καλό είναι αν ταξιδεύετε να προτιμάτε χώρες ως ενδιάμεση στάση που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Για να εξαφανιστεί το πρόστιμο αλλά και η ποινή, πρέπει πέραν τον όσον αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο της ΦΕΚ, να μπορεί ο ανυπότακτος να αποδείξει ότι μένει για 7 χρόνια στο εξωτερικό ΜΚΕ (μόνιμος κάτοικος εξωτερικού) και όχι απαραίτητα σε μια χώρα. Φίλος μου βγήκε ΜΚΕ και έμεινε 3 χρόνια Ιταλία και 4 Αγγλία και φυσικά δεν υπηρέτησε ποτέ του.

Το πρόστιμο ενδεχομένως να ενδέχεται προσβολή και αυτό 60 μέρες από την έκδοση του. Πρέπει όμως να βρείτε δικηγόρο και να κινηθείτε είτε με αναστολή πληρωμής είτε και/με προσφυγή.
Αν περαστεί το πρόστιμο στην ΔΟΥ σας, και δεδομένου ότι είναι πάνω από 5.000 ευρώ, μπορεί τότε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σας και μόνο τότε να σας σταματήσουν στο αεροδρόμιο.

Ελπίζω να βοήθησα και γνώμη μου είναι να ρωτήσετε δικηγόρο όσοι βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση. Το πολύ πολύ να χρεωθείτε τα 50-60 ευρώ της επίσκεψης, αλλά θα λάβετε λεπτομερώς τι μπορείτε να κάνετε.
 
Top