• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Εξαγορά θητείας, κάτοικος εξωτερικού

Mick

New member
Είμαι 25 ετών και έχω αναβολή από το ΤΕΙ Αθηνών μέχρι το 2012. Ο πατέρας μου είναι Σκοτσέζος και η μητέρα μου Ελληνίδα και πλειοψηφικά μεγάλωσα στην Ελλάδα. Διαθέτω Βρετανικό διαβατήριο αλλά και Ελληνική ταυτότητα, άρα έχω διπλή υπηκοότητα.

Δεν τελείωσα το ΤΕΙ μου (κανένα ενδιαφέρον για οικονομικές σπουδές) και πήγα στη Βρετανία για Architectural Engineering το 2007 και πέρσι αποφοίτησα με 1st class (αριστούχος). Φέτος εργάζομαι σε αρχιτεκτονική φίρμα στο Λονδίνο με μισθό £2400 (2760 €) και με το χάλι της Ελλάδας, δεν έχω σκοπό να γυρίσω εκτός διακοπών (καλή ώρα).

Στην εταιρία όπου εργάζομαι όλα πάνε περίφημα, κάθε τρίμηνο και καλύτερα συγκεκριμένα, αλλά συζητώντας περί του θέματος του Ελληνικού στρατού, ο εργοδότης μου δεν φάνηκε πολύ χαρούμενος με το να φύγω για ένα χρόνο. Για την ακρίβεια μου είπε πως είναι λιγάκι αβέβαιο έως αρνητικό το να με πάρουν μετά γιατί υπάρχει ανταγωνισμός.

Το περιβάλλον εργασίας είναι το καλύτερο που μπορούσα να βρω, έχω τρελή όρεξη για δουλειά και τον τελευταίο καιρό επιλέγουν συνέχεια εμένα για τα πιο ενδιαφέροντα projects. Τη θέση μου την προσέφερε το πανεπιστήμιο, καθώς έγινε σύσταση από τον faculty administrator και αυτά δεύτερη φορά δεν γίνονται... Επίσης μαζί μου στο Λονδίνο ήρθε η κοπέλα μου και από άνεργη φωτογράφος στην Ελλάδα, εργάζεται σε επώνυμο studio για £1700.

Μόλις χθες έμαθα από ένα άρθρο Ελληνικής εφημερίδας πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2011 έθεσε σε λειτουργία νέο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει εξαγορά θητείας ανυπότακτων προς 6000 €. Αναιρεί λοιπόν αυτό τον παλιό νόμο περί 35 ετών και άνω; Τι ακριβώς αλλάζει;

Δεν θέλω με τίποτα να χάσω τη δουλειά μου, την κοπέλα μου (δεν φεύγει με τίποτα, αλλά ούτε βγάζει αρκετά για £1200 minimum ενοίκιο, δηλαδή απλά την καταστρέφω) και επίσης χάνω τουλάχιστον 25000 € (9 μηνών μισθό)... μην πω για τα πόσα χρήματα χάνονται μέχρι την επόμενη εύρεση εργασίας με σίγουρα λιγότερες αποδοχές. Ίσως χρειαστώ και 3 χρόνια για να ξαναφτάσω τις £2400! <!-- sPDT_Armataz_01_02 -->PDT_Armataz_01_02<!-- sPDT_Armataz_01_02 -->

Παρακαλώ λοιπόν, τα φώτα σας...
 

panmag

New member
Εξαγορά μπορείς να κάνεις μόνο αν έχεις περάσει τα 35. Στα 25 δεν μπορείς. Οι επιλογές σου είναι:

1. Νέα αναβολή για μεταπτυχιακό και διδακτορικό, που θα σου δώσει άλλα 5 χρόνια
2. Απεμπολείς την ελληνική υπηκοότητα
3. Απλά δεν παρουσιάζεσαι στον στρατό και δεν τρέχει τπτ
 

kwstas

New member
Έχω την εντύπωση ότι ο φίλος panmag έχει δίκιο. Ίσως θα μπορούσες να πάρεις αναβολή άλλα 5 χρόνια, αλλά δε ξέρω αν πρέπει να έχεις κάποια βεβαίωση ότι θα φοιτήσεις σε μεταπτυχιακό-διδακτορικό.

Επίσης, δες πότε λήγει η αναβολή σου (πχ. 31/12/2011 ή 2012 ή 2013...). Ένας φίλος μου είχε πρόβλημα επειδή την άφησε να λήξει και μετά του ζητούσαν αποδεικτικό τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια και δεν πήγε στρατό (κατοικούσε στην Ελλάδα όμως).

Δες μήπως μπορείς να λείψεις 3 μήνες (να κάνεις δηλαδή 3 μήνες φαντάρος) ή και καθόλου μιας και έχοντας διπλή υπηκοότητα μήπως λειτουργήσει η Βρετανική και όχι η Ελληνική. Δες το αυτό, κάτι μου λέει οτι θα γλυτώσεις είτε ένα μέρος είτε όλη τη θητεία σου.

Στην τελική κάνε ένα τηλέφωνο και ρώτα είτε στο ΥΠΕΘΑ είτε όπου αλλού μπορέσεις.
 
Top