• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Κ.Ψ.Μ.

Νίκος1

New member
Μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά που περιήλθαν πρόσφατα σε γνώση μου σχετικά με την υποχρέωση των οπλιτών, που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της παραλαβής και πώλησης προϊόντων στα Κ.Ψ.Μ. των μονάδων, να καλύπτουν από την προσωπική (ή των γονιών τους) περιουσία κάθε έλλειμμα που παρουσιάζεται στον ισολογισμό, χωρίς να προηγηθεί κανένας ουσιαστικός έλεγχος, θέλω να υποβάλω προς κάθε αρμόδιο τα παρακάτω ερωτήματα: Αν το έλλειμμα είναι της τάξης των 10 ή 20 Ευρώ είναι κατανοητό ότι αυτό μπορεί να προέρχεται από κάποιο διαχειριστικό λάθος. Τι γίνεται όμως για τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σοβαρά ελλείμματα; Γιατί ο υπεύθυνος αξιωματικός των Κ.Ψ.Μ. “κουκούλωσε” τις περιπτώσεις, αρκούμενος στον καταλογισμό αυτών των ποσών στους απλούς και πολλές φορές άπορους οπλίτες; Πως αυτός ο απλός οπλίτης, που υπόκειται στο σύνολο των εξουσιών (από αρχαιότερο συνάδελφό του μέχρι ανώτερο αξιωματικό) του στρατού, μπορεί να αντιδράσει χωρίς να υποστεί προσωπικές ενδοστρατιωτικές συνέπειες που έμμεσα ή άμεσα ο κάθε εξουσιαστής αφήνει να εννοηθούν; Γιατί απαρέγκλιτα ισχύει το καθεστώς του “για το καλό σου, σκάσε και πλήρωσε”; Και τελικά, αφού δε γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, πού και σε ποιόν καταλήγουν αυτές οι καταβολές; Υπάρχει απάντηση; Υπάρχει τρόπος, εκτός από την προσωπική του ελευθερία, ο κάθε έφεδρος οπλίτης να μη διαθέτει και την προσωπική του περιουσία; Έχει κάποιος κάποια, όχι νομική αλλά ρεαλιστική απάντηση;
 

commando

New member
Οτι το ΚΨΜ ειναι περιεργη υποθεση ειναι αληθεια.Αλλα οταν καποιος αναλαβει το ΚΨΜ που ειναι διαρκειας 1 μηνα,αν δεν καν λαθος,γινεται απογραφη ολων των προιοντων που παραλαμβανει.Τωρα ειναι υποκειμενικο το θεμα αν ο καψιμητζης "στροφαρει" και δεν του καθιζουν ταπες οι αλλοι φανταροι.Αλλα οσο ευκολα ειναι να τον κλεψουν αλλο τοσο ευκολο ειναι να τους κλεψει αυτος.Ειναι μια η αλλη.
Οσο για τον υπευθυνο αξιωματικο που λες,εξαρταται σε ποιον θα πεσεις.Μερικοι ειναι λαμογια,μερικοι παλι οχι.Ξερω και εγω περιπτωση καψιμητζη που "μπηκε" με πολλα λεφτα μεσα.Τωρα αν τον εκλεψε στην απογραφη και τα λεφτα τα εβαλε στην τσεπη του ο αξιωματικος ή εκανε μαλακιες......δεν ξερω.Αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση υπηρχε βρωμα στο στρατοπεδο οτι ο συγκεκριμενος αξιωματικος εκανε λαμογιες.
Αλλα δεν νομιζω οτι μπορει ο καθε καψιμητζης να αρνηθει να μην πληρωσει το ελλειμμα,που τυχον θα υπαρξει.
Ελπιζω να σε καλυψα.
 

Νίκος1

New member
Ναι κι εγώ μιλάω από προσωπική πείρα. Ήμουν στο Κ.Ψ.Μ σχεδόν 2 μήνες και το έλειμμα εμφανίστηκε όταν ήταν να φύγω. Με ένα συνολικό έλειμμα πάνω απο 600 Ευρώ... Εκτός αυτού έλειμμα εμφανίστηκε σχεδόν σε όλα τα πόστα του Κ.Ψ.Μ. και μιλάμε για σημαντικά ποσά... Και γενικά από φίλους μου που έχουν δουλέψει σε Κ.Ψ.Μ. είχα ακούσει ανάλογα περιστατικά και ήμουν "προετοιμασμένος" για κάτι ανάλογο, γι' αυτό και πρόσεχα το ταμείο σαν κέρβερος... Παρ' όλα αυτά πάλι το έλειμμα έκανε την εμφάνισή του... Αν υπάρχει εξήγηση γι' αυτό πολύ θα ήθελα να τη μάθω.
 

commando

New member
600 ευρω!!! <!-- s:shock: -->:shock:<!-- s:shock: --> <!-- s:shock: -->:shock:<!-- s:shock: --> <!-- s:shock: -->:shock:<!-- s:shock: -->
Καλα αυτο δεν ειναι απλο ελλειμμα.Εχω ακουσει απο σειρες μου να μπουν 10-20 αντε 50 αυρω αλλα οχι κι'ετσι.
Τοτε καποιο λακκο εχει η φαβα.Και προσεχες κιολας,φαντασουν να μην...
Σε ποια μοναδα εγινε αυτο το περιστατικο?Εχουν υπαρξει και αλλοι φανταροι στο συγκεκριμενο ΚΨΜ να "μπουν" μεσα?
 

Νίκος1

New member
Ναι εδώ σου λέω ότι σχεδόν όλα τα πόστα είχαν έλλειμμα και δεν μιλάμε τις τάξης των 10-50 Ευρώ, που είναι λογικό μέχρι ένα βαθμό, γιατί άνθρωπος είσαι μπορεί να σου ξεφύγουν, αλλά σε όλα τα πόστα το έλειμμα ήταν τριψήφιος αριθμός.
Κοινώς να το θέσω αλλιώς... στο δικό μου πόστο σου είπα, στα τσιγάρα 400 Ευρώ έλειμμα περίπου, αλλά η κορυφή ήταν στα αναψυκτικά που ζήτησαν απο τους φαντάρους να καλύψουν έlλειμμα 3000 Ευρώ. Πως σου φαίνεται αυτό;
Εκτός αυτού και σε σχέση με αυτό που έλεγες στο προηγούμενο μήνυμά σου δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν λαθρόχειρες φαντάροι, που μπορεί να δημιουργήσουν ηθελημένα και εν γνώσει τους έλλειμμα υπέρ τους, αλλά για κάποιους σαν εμένα που πρόσεχα και ήμουν συνεπής, δεν είναι επιτρεπτό.
Συν τοις άλλοις ο έλεγχος γινόταν καθημερινά ή τουλάχιστον έτσι μας έλεγαν. Υπήρξαν ουκ ολίγες φορές που οι ανώτεροι μου, μου έλεγαν ότι παρέδωσα πλεονασματικό ταμείο κι όμως πάλι το έλλειμμα έκανε την εμφάνισή του. Ο ρόλος των ανώτερων που είναι υπεύθυνοι για το Κ.Ψ.Μ. είναι να ελέγχουν και να προλαμβάνουν τυχόν ελλείμματα και όχι να με αναγκάζουν να πληρώσω όταν έχω αφήσει για ένα χρόνο τη δουλειά μου και ουσιαστικά δεν έχω κάποιο εισόδημα.
Αυτό εμένα προσωπικά κάτι μου λέει...
 

commando

New member
Της κλεψιας το καγκελο......
Στο χα'πει.Δεν ειναι ολοι οι αξιωματικοι το ιδιο.Επρεπε να ηταν κανενα τσακαλι φανταρος να τους ξεμπροστιαστει και θα εβλεπες μετα "ξυλωμα" που θα επεφτε.Καλα δεν πηγε κανενας στο Διοικητη να πει τι παιζετε.Ολοι τα πληρωναν αμεσως αβασανιστα?
 

Νίκος1

New member
Όλοι πλήρωσαν..Είμαι ο μοναδικός που σήκωσα φασαρία. Η υπόθεση πάει εδώ και ένα μήνα και ακόμα συνεχίζεται. Δε θα το αφήσω έτσι. Απαίτησα να γίνει καθολικός έλεγχος, αλλά όπως καταλαβαίνεισ ούτε κουβέντα... Μάλιστα αρνήθηκα να πληρώσω και με απείλησαν με στρατοδικεία και χίλια δυο. Τώρα μου λένε το ψάχνουν το θέμα και σύντομα θα βρουν τι παίζει... Γιατί όμως δεν είμαι αισιόδοηξος για την έκβαση του θέματος όμως;
 

commando

New member
Φανταζομαι οτι δεν εχεις κανενα βυσμα να βαλεις,θα το ειχες κανει ηδη.
Αλλα ελλειμμα 400 ευρω ειναι σχεδον ολο το εμπορευμα.Μα καλα ποσο μαλακες θεωρουν μερικους φανταρους.Καλα εκανες που εβαλες φασαρια.Και οποιοι αλλοι "ξυπνησουν" και ερθουν μαζι σου και δεν κανουν τις κοτες ακομα καλυτερα για σενα.
Την μοναδα δεν μου εχεις πει ακομα,ομως.....
 

commando

New member
Νικο γερα φατους τα λεφτα.
(χιουμοριστικο ποστ και για ανυψωση ηθικου!!!!)
Γραφτους εκει που ξερεις!!!
(μα καλα δεν εχει να πει κανεις για αυτο το θεμα?Μονο να ρωτανε ξερουν?)
 

johann

New member
Στο στρατό όλη η πρεμούρα των καραβανάδων είναι να σου χρεώσουν κάτι (από όπλο και εξάρτυση μέχρι και το ΚΨΜ ή κανά γραφείο λόχου) Άπαξ και γίνει αυτό μετά και μετεωρίτης να πέσει στο ΚΨΜ, υπεύθυνος θεωρείται ο οπλίτης που το έχει χρεωθεί. Από εμπειρία σειράς μου εχω να σου πω ότι το έλλειμμα στο ΚΨΜ είναι πολύ δύσκολο να μην το φορτωθεί ο εκάστοτε ΚΨΜτζης. Επείδη είναι μόνιμη πηγη εσόδων για τη μονάδα υπάρχει ένα κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται οι "αρμόδιοι" αξιωματικοί, οι προμηθευτές και μερικές φορές κάποιοι φαντάροι.

Γνώμη μου, αν είσαι 100% σίγουρος ότι δεν σε φέσωσαν στελέχη (νούμερο ένα τζαμπατζήδες) και φαντάροι οπότε να δημιουργηθεί έλλειμμα κάνε διαχειριστικό έλεγχο από τη μέρα που ανέλαβες: πάρε το πρωτόκολλο παραλαβής που πρέπει να αναφέρει τι stock είχες αναλαμβάνοντας και τι μετρητά στο ταμείο και από εκεί και πέρα δες τι αγόρασες ( τα τιμολόγια είναι υποχρεωμενοί να τα κρατάνε) δηλ. τι λεφτά έδωσες και αφαιρεσε τι υπάρχει στο ΚΨΜ. Αν δεν σε έχουν φεσώσει πρέπει να τα φέρεις ισα βαρκα ισα νερά.
 

Νίκος1

New member
Ναι, το θέμα είναι ότι αρνούνται να δείξουν τα πρωτόκολλα παραλαβής και τα τιμολόγια. Επίσης το θέμα είναι ότι το έλλειμμα ξεκίνησε απο ένα συγκεκριμένο μεγάλο ποσό και σταδιακά κάθε μέρα μειωνόταν. Στα επίσημα βιβλία πλέον φαίνεται ότι όχι μόνο δεν υπήρχε έλλειμμα, αλλά ότι τους άφησα και πλεόνασμα...
 

johann

New member
Φιλε οτι και να σου πουν μην δωσεις ουτε σεντ. Οταν το έλλειμμα "εμφανιζεται" τοτε καποιος εχει βάλει χερι στο ταμειο ή στο εμπορευμα. Τ'οτι αρνούνται να σου δωσουν τα παραστατικα δειχνει ποιος μπορει να εχει βαλει χέρι...
 
Top