• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΕΣ

amazona

New member
ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ "ΕΘΝΟΣ ON LINE" ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΜΙΑΣ Κ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΕ ΛΕΕΙ.

ΛΕΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΗΣΤΙΚΑ:
"Καταργούνται οι σκοπιές σε όλα τα στρατόπεδα και δημιουργούνται περίπολα σε μια προσπάθεια περιορισμού των αυτοκτονιών στον στρατό.
Την απόφαση αυτή έλαβε ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Δ. Γράψας, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευ. Μεϊμαράκη μετά την έξαρση των αυτοκτονιών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο στράτευμα. Χθες αυτοκτόνησε άλλος ένας στρατιώτης από την Κρήτη που υπηρετούσε στην Κω, ενώ κατέληξε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ο ταγματάρχης που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει την περασμένη εβδομάδα μέσα στη μονάδα όπου υπηρετούσε στον Εβρο. Λίγες ημέρες πριν, είχε αυτοκτονήσει στη Λήμνο ένας επαγγελματίας οπλίτης από την Καβάλα που υπηρετούσε σε πολεμικό πλοίο.
Από τις αρχές του έτους έχουν αυτοκτονήσει έξι άτομα στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι πέντε υπηρετούσαν στον Στρατό Ξηράς και άλλος ένας στο Πολεμικό Ναυτικό.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΣ, παρατηρείται απρόσμενη έξαρση αυτοκτονιών και, μάλιστα, σε μια περίοδο που παραδοσιακά υπήρχε ύφεση παρόμοιων περιστατικών.
Συνήθως κάθε χρόνο οι αυτοκτονίες αυξάνονται από Μάιο έως Αύγουστο εξαιτίας των ανάμεικτων συναισθημάτων που προκαλούν οι θερινές διακοπές με έντονη φόρτιση και ενίοτε ερωτικές απογοητεύσεις...
Γι αυτό η έξαρση των αυτοκτονιών μέσα στο καταχείμωνο του 2007 προβληματίζει έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, η οποία σπεύδει να λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος κυρίως πριν από τους θερινούς μήνες.
Οδηγίες
Ηδη ο αρχηγός του ΓΕΣ έδωσε εντολή στους Σχηματισμούς κυρίως της παραμεθορίου (νησιά και Εβρο) να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγή των σχεδίων ασφάλειας των μονάδων με βάση τις οδηγίες που ήδη έχουν δοθεί από το ΓΕΣ!
Οι οδηγίες του αντιστράτηγου Γράψα στηρίζονται στη ριζική αλλαγή της φιλοσοφίας εκτέλεσης των υπηρεσιών φύλαξης των στρατοπέδων. Πλέον καταργούνται οι σκοπιές. Οι μονάδες χωρίζονται σε τομείς (βόρειος, νότιος, δυτικός και ανατολικός) και τη φύλαξή τους αναλαμβάνουν περίπολα, αποτελούμενα από δύο κληρωτούς και ένα μόνιμο στέλεχος.
Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θεωρείται ότι θα αντιμετωπιστούν τα εξής προβλήματα:
Οι αυτοκτονίες, καθότι οι περισσότερες σημειώνονται νύχτα στη σκοπιά και πάντα όταν οι αυτόχειρες βρίσκονται μόνοι τους. Πλέον με το μέτρο αυτό ποτέ μόνος στρατιώτης δεν θα εκτελεί νυχτερινή υπηρεσία με όπλο μέσα στη νύχτα. Καμία αυτοκτονία δεν έχει σημειωθεί σε περίπολο!
Οι υπηρεσίες και οι ατελείωτες ώρες μοναξιάς που μονότονα περνούν στη σκοπιά οι φαντάροι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που έχουν οι μονάδες. Προς το παρόν θεωρείται πως μόνον έτσι αντιμετωπίζεται μερικώς το πρόβλημα της λειψανδρίας και της στοιχειώδους φύλαξης των στρατοπέδων «φαντάσματα» που δυστυχώς εξακολουθούν να λειτουργούν διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια για χάρη μικροκομματικών συμφερόντων.
Το πρόβλημα της φύλαξης των στρατοπέδων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά, καθότι ο ελληνικός στρατός δεν έχει εκσυγχρονιστεί ακόμη με βάση τα δυτικά πρότυπα που προβλέπουν μικρές και ευέλικτες μονάδες, στεγαζόμενες σε σύγχρονα συγκροτήματα με οργανωμένη ηλεκτρονική φύλαξη, χωρίς τις παραδοσιακές σκοπιές και τα ανθρώπινα περίπολα...

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ
Μηνύματα μέσω SMS σε αγαπημένα τους πρόσωπα στέλνουν συνήθως οι αυτόχειρες πριν θέσουν τέρμα στη ζωή τους, χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές το υπηρεσιακό τους όπλο. Οι περισσότεροι μέσα από τα μηνύματά τους εκφράζουν ή ερωτική απογοήτευση ή χαμηλή αυτοεκτίμηση και απαισιοδοξία για τη ζωή. Δείχνουν δε αποφασισμένοι για την πράξη τους. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι το στοιχείο ότι οι περισσότεροι αυτόχειρες διανύουν το δεύτερο ήμισυ της θητείας τους, ενώ σε ορισμένους από αυτούς έχει ήδη ανακοινωθεί η μετάθεσή τους σε μονάδα που βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους."

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΤΟ LINK TOY SITE TOY ΕΘΝΟΣ-ON LINE!!!

<!-- m -->http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... ubid=98576<!-- m -->
 

amazona

New member
ΒΡΗΚΑ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ...
"Το αίμα ενός ακόμα 24χρονου αυτόχειρα στρατιώτη χθες στην Κω πότισε τη Λερναία Υδρα του θανάτου που έχει αγκαλιάσει ασφυκτικά τις Ενοπλες Δυνάμεις το 2007. Τέσσερις αυτοκτονίες στρατιωτών σε διάστημα δύο μηνών και μία απόπειρα αυτοκτονίας αξιωματικού έχουν καταγραφεί στον Στρατό Ξηράς και μία αυτοκτονία Επαγγελματία Οπλίτη στο Πολεμικό Ναυτικό στις 11 Μαρτίου."
 

lefty012

New member
Αντί να μειώσουν τα στρατόπεδα ώστε να μειωθούν οι υπηρεσίες και η θητεία προσπαθούν με διάφορες αλχημείες να περιορίσουν τις αυτοκτονίες. Στην αρχή, ο κύριος Γράψας για να μην αυτοκτονούν οι φαντάροι, εφάρμοσε τις διπλοσκοπιές και μείωσε την ώρα τις σκοπιάς από 3 ώρες σε 2, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι υπηρεσίες και να μειωθούν οι έξοδοι. Σε κάποια στρατόπεδα τοποθετήθηκαν κάμερες και αντί να σταματήσουν τις σκοπιές, τα χρησιμοποιούσαν για να ελέγχουν τους σκοπούς. Πρέπει να χάνονται ζωές για να λαμβάνουν μέτρα;
 

lostnik

New member
Δυστυχώς, 2 χρόνια μετά, η κατάργηση των σκοπιών παραμένει όνειρο θερινής νυχτός.
Να δω τώρα που θα σταματήσει η αεροπορία και το ναυτικό να παίρνει φαντάρια και θα αναγκαστούν να πάρουν ΕΠΟΠ και ΟΒΑ, πώς θα βρεθούν ξαφνικά τα κονδύλια για εξοπλισμό με κάμερες.

Ε ρε σανίδα που χρειαζονται μερικοί...
 

amazona

New member
osa perissotera stratopeda tosa perissotera lefta dikaiologoune...kai na pw oti kai san kritiria aksizoun kati tha itan k auto.....ta ktiria sundirounde apo tous idious tous fandarous pou vafoun k kanoun ena swro doulies.den gnwrizw an sto iatriko epiteleio pou exei to kathe stratopedo uparxei k kapoios pou asxolite me psuxologika nosimata.nomizw pws kalo tha itan na auksithi kati tetoio kai na uparxei megaluteri psuxologiki stiriksi k elegxos tis psuxologias tou fandarou gia an prolavoun tetoia peristatika mesa apo dialogo.alla ti zitaw kai gw twra e???pfffff
stis diploskopies apla mporoun na skotothoun k oi duo emena prosopika mono metro de mou fainete...am oute otan xanonde zwes lamvanoun metra apal kanoun pasalimata gia na poun oti kati kanane...
egw exasa filo mou stis eidikes dunameis stin kupro
47 vathmous eksw k tous valan me vari eksopluzmo na kanoun askisi pethane apo anakopi kardias ugeiestato paidi 19 xronwn tora tha gieni enas xronos....auto vevaia tha mou peite einai dolofonia kai oxi autoktonia...den kserw ti einai xeirotero....
auto prepei na stamati!!!!
 

lefty012

New member
Αγαπητή Αμαζόνα, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ο στρατεύσιμος αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο υλικό. Οι στρατεύσιμοι χρησιμοποιούνται περισσότερο για να συντηρούν ένα σωρό άχρηστα στρατόπεδα και να υπηρετούν τους ανώτερους παρά για να εκπαιδευτούν σε περίπτωση πολέμου. Επιτρέπεται φαντάρος να αναγκάζεται να κάνει το δούλο σε θέρετρα αξιωματικών; Τα περισσότερα στρατόπεδα σε μη παραμεθώριες περιοχές (Πάτρα, Κόρινθος, Λαμία κ.α.) υπάρχουν μόνο για να υπάρχουν πολλοί διοικητές και για να μπορούν τα βύσματα να εξυπηρετούν τους στρατιώτες που μένουν στις περιοχές αυτές. Και σε παραμεθώριες περιοχές πολλά στρατόπεδα δεν έχουν λόγο ύπαρξης και οι συνθήκες είναι πολλές φορές τριτοκοσμικές. Επιπλέον, ολόκληρες πόλεις ζουν από τους στρατιώτες και το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο αν κλείσουν τα στρατόπεδα. Θα μπορούσε η θητεία να διαρκεί 3-5 μήνες και ο στρατιώτης να εκπαιδεύεται σε οπλασκήσεις και τακτικές πολέμου μόνο και όχι να κάνει το χαμάλη. Όμως, όπως ξέρουμε η κακή οργάνωση, η αδυναμία συντονισμού και η λήψη αποφάσεων με βάση το πολιτικό κόστος υπάρχουν παντού στην ελληνική κοινωνία, ο στρατός δε θα μπορούσε να μείνει απ' έξω.
 

stamatopoulaki

New member
amazona οπως ειπα και πριν!!εδβ γραφουμε μονο οτι αφορα το ΠΝ.αυτα που γραφεις ναι μεν ειναι καλα αλλα ειναι off topic του section και κουραζεις τον αναγνωστη.
 

amazona

New member
SORRY OMWS PWS NA TO KANA ALLIWS ETSI STO KSEKARFOTO NA ELEGA OTI AUTOKTONISE ENA ATOMO APO POLEMIKO NAUTIKO? LES OPWS EIPA K PRIN...POU AN EPITREPETE GT DEN TO EIDA...SUGNOMI AN KOURASA KAPOION <!-- s:( --:mad:<!-- s:( -->
 

amazona

New member
E KAI PWS NA TO KSERW EGW KALE MOU? MOU EDEISKE KANEIS TA KATATOPIA? :p
EIDES APO POTE EIMAI MELOS?
ALLWSTE APO OTI EIDA POLLA THEMATA GRAFONTE KAI SE DUO KATHGORIES....
EPESES AMESWS NA ME FAS.... <!-- s:oops: -->:oops:<!-- s:oops: -->
 

stamatopoulaki

New member
οχι δε σε κατηγορησα απλα συνηθως εδω γραφουμε για υπηρεσιες,προβληματα σχετικα με το ΠΝ και τετοια
 

George84

New member
Stamatopoulaki, ότι σε κουράζει, μην το διαβάζεις. Επίσης, υπάρχει ένα θαυμαστικό πάνω δεξιά που μπορείς να το πατήσεις και να ενημερωθεί ο admin ότι το συγκεκριμένο topic ανήκει σε λάθος κατηγορία. Ο admin θα κρίνει αν πρέπει να μετακινηθεί, και θα ενημερώσει την amazona για τους κανόνες λειτουργίας του forum.

Όσο για τις σκοπιές υποτίθεται ότι έχουν καταργηθεί από το 2007. Στα περισσότερα στρατόπεδα πλέον οι υπηρεσίες είναι περίπολα, και οι σκοπιές αν υπάρχουν είναι λίγες με 2 άτομα, συνήθως μόνο στην πύλη του στρατοπέδου και σε αποθήκες οπλισμού.

Το θέμα των αυτοκτονιών είναι μεγάλο και είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει ο στρατός με τέτοια μέτρα. Οι περισσότεροι από τους φαντάρους που αυτοκτονούν, προφανώς έχουν προβλήματα στην εξωτερική τους ζωή, και δεν αντέχουν την πίεση που δέχονται στο στρατό. Άσε που έχουν και πρόσβαση σε όπλο.

Η αύξηση των ψυχολόγων στα στρατόπεδα θα μπορούσε να μειώσει το πρόβλημα, αν και νομίζω ότι αυτοί που έχουν πάρει την απόφαση, είναι απλά θέμα χρόνου να το κάνουν. Προσωπικά βέβαια δεν έχω συναντήσει ψυχολόγο στα στρατόπεδα που έχω περάσει. Μόνο την ημέρα της κατάταξης μιλήσαμε με ψυχολόγο. Τη μέρα που παρουσιάστηκα στην Άρτα είχε αυτοκτονήσει ένας φαντάρος, ο οποίος ήταν μια βδομάδα μέσα. Από τις πρώτες μέρες άρχισε να έχει περίεργη συμπεριφορά, νόμιζε ότι όλοι είναι εναντίον του, φώναζε κλπ. Την τελευταία μέρα τον πήρανε στο διοικητήριο, όπου τον παρακολουθούσε ψυχολόγος και του δώσανε αναβολή. Το βράδυ 2-3 ώρες πριν έρθουν οι δικοί του να τον πάρουνε, πήδηξε από το παράθυρο.
 
A

admin

Guest
Το θέμα μετακινήθηκε στη σωστή θέση..

Από εκεί και πέρα το άρθρο είναι από το Μάρτιο του 2007. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κατάργηση σκοπιών δεν έχει υπάρξει, όπως και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για πραγματική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο στράτευμα.

Πολλές φορές διαβάζουμε και σε αυτό το φόρουμ την αγωνία όσων δεν έχουν υπηρετήσει ακόμα, για μείωση της θητείας, αδιαφορώντας όμως για το τι συμβαίνει μέσα στο στρατό, και αγνοώντας ίσως ότι μείωση της θητείας χωρίς ουσιαστικά μέτρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης εντός των στρατοπέδων ισοδυναμεί με δραματική επιδείνωση των ήδη άσχημων συνθηκών σε αυτά.

Αν δε συγχωνευτούν στρατόπεδα, δεν εκσυγχρονιστούν άμεσα οι υπηρεσίες, δεν υπάρξει ουσιαστική στρατιωτική εκπαίδευση, δεν καταργηθούν οι αγγαρείες από τους στρατευμένους, και οι αντικειμενικές συνθήκες μείωσης της θητείας δεν θα υπάρξουν (άλλο αν αυτό γίνει για πολιτικούς λόγους) και αυτή θα εξακολουθήσει να απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο στα μάτια όλων των νέων, τόσο όσων έχουν υπηρετήσει στο στρατό όσο και όσων πρόκειται να υπηρετήσουν!
 

amazona

New member
thanks gia ti support.kai oson afora to palikari ti na pw....den mporw na mpw stin psixologia ton fandaron mias k eimai kopela...alla gt re gamwto...ligo prin erthoun oi dikoi tou..isa isa auto eprepe na ton kanei na min autoktonisi...ti na pw avusso i psuxi tou fandarou... <!-- s:( --:mad:<!-- s:( --> panods apo psuxologiki apopsis nomiizw oti to palikari einxe provlima polu prin auto pou les oti nomize oloi einai enandion tou...me parapempei se gnostes pathisis psuxologikou tomea....aaaax ti an peis...
 

302lele

New member
Μα φυσικά και καταργήθηκαν οι σκοπιές.... τις λένε πλέον περίπολα. Ακόμα και η σκοπιά στην πύλη ονομάζεται περίπολο πύλης... απλά τραγικό
 
Top