• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Παθήσεις στα μάτια

Giorgos22

New member
Γειά σας. Έχω κάποια προβλήματα με τα μάτια μου και θέλω να ξέρω αν βγαίνουν Ι 5

Έχω μυωπία 16 βαθμών στο ένα μάτι και 16.5 στο άλλο μάτι, επίσης έχω και μια πάθηση, υπερξάνθημα φακού και στα δύο μάτια. Έχω δει από το ΦΕΚ με τις παθήσεις οτι βγαίνω Ι4 με αυτή την μυωπία. Όμως υπάρχει και το θέμα τις οπτικής οξύτητας με το οποίο δεν ξέρω τι παίζει ακριβώς.

Στο ένα μάτι έχω οπτική οξύτητα 2/10 και στο άλλο 2/8 (δηλαδή 2.5/10 πρακτικά). Στην σελίδα 25 του ΦΕΚ για την οπτική οξύτητα αναφέρει την λέξη τουλάχιστον εκεί με την οξύτητα και με μπερδεύει. Π.χ για το Ι4 λέει "Οπτική οξύτητα μετά από διόρθωση με γυαλιά τουλάχιστον 3/10 στον κάθε οφθλαμό ή 0 εως 1/10 στον έναν και 5/10 στον άλλο." Με αυτό το "τουλάχιστον 3/10" εννοεί οτι δεν πρέπει να είσαι πάνω από 3/10 ή το αντίστροφο μεταξύ 3/10 εώς 10/10 π.χ? Εγώ ανήκω στην κατώτερη σωματική ικανότητα (< 3/10) ή στο Ι4 ?
 

Constantine IC

New member
Γεια σου φίλε. Εγώ πήρα Ι5 στην ΣΤ ΕΣΣΟ 2013, λόγω του προβλήματος που έχω στα μάτια μου. Μάλιστα Ι5 μη ιάσιμος (γιατί υπάρχει και Ι5 ιάσιμος), ενώ εγώ περίμενα Ι4. Τελικά κατάλαβα ότι Ι4 μπορεί να πάρει κάποιος με σχετικά απλές ασθένειες.

Το πρόβλημά μου λέγεται κερατόκωνος, δες την αγγλική wikipedia: <!-- m -->http://en.wikipedia.org/wiki/Keratoconus<!-- m -->

Πέρα από την οπτική οξύτητά μου, που τελικά είναι πολύ πιο μικρή από ότι νόμιζα, αλλά έχω συνηθίσει (περίπου 1/10 χωρίς φακούς και με φακούς δε θυμάμαι πόσο μέτρησε ο οφθαλμίατρος) έχω και άλλα προβλήματα. Ας πούμε στο δεξί μάτι πρέπει να βάζω κάθε 3 ώρες αλοιφή για την πληγή που έχει δημιουργήσει ο φακός. Οι φακοί επαφής που παίρνω δεν είναι ούτε μαλακοί, ούτε ημίσκληροι, ούτε σκληροί, αλλά είναι ακριβοί φακοί για κερατόκωνο 100% δημιουργημένοι και σχεδιασμένοι ειδικά για το κάθε μάτι μου. Επίσης σύντομα θα φύγω θα πάω εξωτερικό για δουλειά και εκεί σκοπεύω να μιλήσω με εξειδικευμένους επιστήμονες για το πρόβλημα των ματιών μου. Ίσως χρειαστεί να κάνω cross linking: <!-- m -->http://en.wikipedia.org/wiki/Corneal_co ... ss-linking<!-- m -->

Λοιπόν δες τα ακόλουθα τόπικ:

1) Κερατόκονως: <!-- l -->viewtopic.php?f=8&t=8816<!-- l -->
2) Μεταβολη Προσωρινης Απολυσης - Ι5 <!-- l -->viewtopic.php?f=8&t=9142<!-- l -->
3) Πιστοποιητικό Στρατιωτικής Κατάστασης Α - Λόγοι Απαλλαγής <!-- l -->viewtopic.php?f=8&t=9146<!-- l -->
4) Σε αυτό το τόπικ περιγράφω τι ακριβώς πέρασα και πήρα Ι5 <!-- l -->viewtopic.php?f=8&t=9199<!-- l -->

Λοιπόν εσύ πας για Ι4 ή Ι5, αλλά αν πράγματι η οπτική οξύτητά σου είναι 2/10 και 2.5/10, τότε νομίζω ότι θα πας Ι5. Με φακούς επαφής και γυαλιά τη οπτική οξύτητα έχεις; Άμα θες μπορούμε να τα πούμε και σε πμ.
 

Giorgos22

New member
Δεν έχω φακούς επαφής. Έχω ακούσει για τον κερατόκωνο, είναι σοβαρό πρόβλημα.

Στην γνωμάτευση ο οφθαλμίατρος γράφει για 2/10 και 2/8 (2.5/10 δηλαδή αν γίνει μετατροπή), δεν γνωρίζω αν αυτή είναι με γυαλιά ή χωρίς, βασικά δεν ήξερα τι μέγεθος είναι η οπτική οξύτητα, τώρα που πήρα την γνωμάτευση το είδα, μόνο με την μυωπία ασχολιόμουν. Γενικά με την όραση ζορίζομαι πολύ, ακόμα και με γυαλιά δεν βλέπω καλά, αυτό γίνεται διότι όσο αυξάνεται η μυωπία υφίστανται αλλοιώσεις στον βυθό του ματιού οι οποίες δεν είναι αναστρέψιμες, κάποιος με γυαλιά και μυωπία 4 π.χ έχει απείρως καλύτερη ποιότητα όρασης από εμένα.
Λογικά θα μου μέτρησε την οξύτητα με γυαλιά, διότι αν δεν φοράω γυαλιά, για να δώ τα γράμματα σε ενα βιβλιο π.χ ή στην οθόνη του κινητού μου, πρέπει να φέρω το αντικείμενο σε απόσταση 5 εκατοστά από το μάτι.

Το υπερξάνθημα που έχω είναι ουσιαστικά η μετατόπιση του φακού του ματιού από την θέση του, εχω και στα 2 μάτια αυτό, στο αριστερό εντονότερα. Μου είπε ο γιατρός οτι αν ξεπεραστεί κάποιο όριο μπορεί να πάθω οξύ γλαύκωμα και θα νοιώσω πόνο με δάκρυσμα του ματιού και θα πρέπει να γίνει επέμβαση σύντομα. Όλα τα προβλήματα είναι κληρονομικά.

Έχω και άλλα προβλήματα υγείας, μικρή σκολίωση στην πλάτη, αλλά δεν παίρνω ΙΕʹ από αυτό.

Ευχαριστώ για τα λίνκς, θα τα διαβάσω.

ΥΓ: Πολύ σημαντικό ειδικά το τελευταίο για το φρουραρχείο. Και εγώ από εκεί σκέφτομαι να κινήσω την διαδικασία.
 

kd305

New member
Ι/4 είσαι,αν είχες πάνω από 18 βαθμούς θα έπαιρνες απαλλαγή.
 

Giorgos22

New member
Ναι αλλά υπάρχει και το θέμα της οπτικής οξύτητας, το ξέρω για την μυωπία γιατί έχω δεί το ΦΕΚ. Επίσης υπάρχει και μια άλλη παράγραφος που έλεγε οτι για μάτι με μυωπία πάνω από 9 βαθμούς και ύπαρξη άλλης σοβαρής πάθησης στο μάτι πάει Ι5, το θέμα εδώ είναι οτι δεν ξέρω αν μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή πάθηση το υπερξάνθημα του φακού.
 

kd305

New member
Και γιατί δεν πας μια επίσκεψη σε έναν στρατιωτικό ιατρό και περιμένεις να βρεις λύση μέσα από ένα φόρουμ ?
 

Giorgos22

New member
Λες να ψάξω κάποιον στρατιωτικό γιατρό που να έχει δικό του γραφείο και να εργάζεται ως ιδιότης? Γιατί απο οτι ξερω για να σε δει στρατιωτικος γιατρός πρέπει να πας σε στρατιωτικό νοσοκομείο αλλά εκεί δέχονται μόνο άτομα που έχουν κοψει την αναβολή και πάνε για κατάταξη ή εκτελούν την θητεία τους και έπαθαν κανέναν τραυματισμό. Τεσπα θα δώ.
 

Giorgos22

New member
Τελικά βρήκα έναν γιατρό και πήγα στο γιατρείο του. Μου λέει την απαλλαγή την έχω σίγουρη, μπορεί μόνο να μου δωθούν πρώτα άλλα 2 χρόνια αναβολής και μετά να την πάρω, θα το αποφασίσουν οι γιατροί στην επιτροπή απαλλαγων.
 
Top