• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Πολεμικό Ναυτικό..: Μύθοι και αλήθειες..

Amon777

New member
Μια και πλεον βρισκομαι 2 μηνες πριν την απολυση..πιστευω οτι ενα τετοιο τοπικ θα ηταν χρησιμο ωστε να σταματησει πλεον η παραπληροφοριση για το τι συμβαινει, τι ειναι κτλ το πολεμικο ναυτικο...
Κυριως το λεω για τα καινουρια παιδια που μπηκαν, η που ετοιμαζονται να μπουν και να υπηρετησουν στο Πολεμικο Ναυτικο...που οπως και εγω, πριν μπω δεν ηξερα και πολλα πραγματα μεχρι να τα ζησω απο κοντα...γιατι διαφορα ακουγοντε αλλα λιγα ειναι αυτα που στεκουν...θα ηθελα λοιπον τη βοηθεια των παιδιων που μπαινουν εδω και εχουν τη σχετικη εμπειρια ωστα να κανουμε και ενα ενδιαφερον τοπικ, και οχι ποσες μερες μενω παλασκα και τι θα κανω στη ταδε υπηρεσια...
Θα ξεκινησω να γραψω μερικα πραγματα που μου ερχονται στο μυαλο...και σχολια και συμπληρωματα απο κατω...:

Μυθος : Απο τι στιγμη που θα μπω στο Πολεμικο Ναυτικο ειναι σα να μη παω στρατο αφου το μονο που θα κανω θα ειναι να καθομαι..
Αληθεια : Δεν ισχυει... αν δεν εχεις την ακρη να πας σε καλες υπηρεσιες, τοτε το πιθανοτερο ειναι να πας σε μοναδες που εχουν πολυ δουλεια και πηξημο...Και στα 3 σωματα υπαρχουν υπηρεσιες που εισαι χαλαρα (στο Ναυτικο μαλλον περισσοτερες απο τα αλλα) αλλα αν δεν προσεχτεις απο την αρχη, παιζει και να φας μεγαλο πακετο...για αυτο καλυτερα να μην το βλεπεις οτι παω για διακοπες, γιατι παιζει να σου βγει και ο πατος...καλυτερα αν δεν εχεις ακρη να μπεις με τη ψυχολογια μπαινω στρατο και οτι τραβηξω τραβηξα..

Μυθος : Απο τη στιγμη που θα μπεις, θα ακουσεις πολλους να λενε πολλα...και θα αρχισεις να τα πιστευεις...(αφου δε ξερεις)
Αληθεια : Ειτε μιλαμε για ναυτες, ειτε για υπαξιωματικους (γιατι με αυτους θα εχεις πολυ επαφη στην αρχη) το ραδιο αρβυλα παει συνεφο..και ενταξει απο ναυτες να παει στο διαολο γιατι δε ξερουν, αλλα απο τους υπαξιωματικους ειναι ψιλοαπαραδεκτο γιατι ειναι και αυτοι ειναι νεοι... καλυτερα να μη πιστευεις τιποτα απο οτι ακους.....ουτε το πιο απλο...υπομονη και την αληθεια θα τη δεις τη καταλληλη ωρα..

Μυθος : Οταν θα παρουσιαστω, τι θα παθω? τι να κραταω? τι να περιμενω? γενικα δε θα ξερω τι να κανω... που παω ετσι? Θα μου κανουν καψωνια και ψαρωτικα για το καλοσορισμα στο ΠΝ
Αληθεια : Η μερα καταταξης μενει σε ολους μας...κρατας οσο το δυνατον λιγοτερα πραγματα και να ξερεις οτι κανεις δε θα σε ψαρωσει για τιποτα...εκτος και αν πεσεις σε πολυ στρατοκαυλο..(οχι τοσο συχνο στο ΠΝ)...να εχεις υπομονη γιατι θα εχεις πολυ αναμονη και μετα ολα θα πανε καλα...θα περασεις γιατρους,ιμματισμο,καταταξη κτλπ...αλλα μη ξεχνας οτι στην ιδια φαση με εσενα θα βρισκονται ολοι οποτε μην αγχωνεσε...θα κανεις πολυ γρηγορα παρεες

Μυθος : Οσο πιο υψηλοβαθμος ειναι ο αλλος, τοσο πιο μεγαλο πακετο θα φαω..αν ειναι υπαξιωματικος νταξει τον γραφω στα τετοια μου..
Αληθεια : Συνηθως δεν ισχυει... οι πιο κομπλεξικοι ειναι οι υπαξιωματικοι,ΕΠΟΠ και κατι τετοιοι που με μικρο βαθμο καθονται και ασχολουντε μαζι σου γιατι δεν εχουν τι αλλο να κανουν..συν του οτι το επιπεδο μορφωσης τους δεν ειναι και το καλυτερο... Συνηθως οι υψηλοβαθμοι (απο αντιπλοιαρχοι και πανω) δεν ασχολουντε με ναυτες...δε τους νοιαζει και δεν εχουν χρονο να ασχοληθουν κι ολας... δε θα ακουσεις κανεα τετοιον να σου φωναζει και να σου σπαει τα @@...ενω υπαξιωματικους κτλ θα ακουσεις πολλους να φωναζουν και να γκαριζουν λες και εισαι δουλος τους

Μυθος : Τωρα ανηκω στη μαμα πατριδα...ξεχναω οτι ειμαι πολιτης...και τη πολιτικη μου ιδιωτητα..
Αληθεια : Διατηρεις ΚΑΙ τα δικαιωματα σου σαν πολιτης... για παραδειγμα μπορεις να βγαλεις διαβατηριο κανονικα σαν να ησουν πολιτης...

Μυθος : Τωρα ανηκω στο στρατο...οι μπατσοι δε με ακουμπανε..πινω και οδηγαω ελευθερα
Αληθεια : Προσοχη... οι κυρωσεις ειναι χειροτερες γιατι εκτος απο το οτι θα φας τα προστιμα της τροχαιας...θα φας και τις κυρωσεις του στρατου...η ζημια ειναι διπλη..

Μυθος : Νταξει η ταδε μοναδα ειναι καλη...και η ταδε σκατα..θα παω στη καλη και ..απολυθηκα
Αληθεια: Οι μοναδες, οπως και ο στρατος ειναι πολυ "ασταθης" οργανισμος...τα δεδομενα μπορουν να αλλαξουν απο ωρα σε ωρα..μια καλη μοναδα γινεται σκατα σε μια μερα..και το αναποδο... επισης σε μια κακη μοναδα μπορει να παιζουν καλες θεσεις...οπως και το αναποδο

Μυθος : Πω ρα γαμωτω..τελειωνει η αναβολη μου και δε θελω να μπω ακομα γιατι δεν εχω τελειωσει τις σπουδες μου/δουλειες μου...τι κανω?
Αληθεια : Υπαρχει παντα λυση... αν δεν δικαιουσε αλλη αναβολη και ζητησεις απο τι στρατολογια κι αλλη και δε στη δινει... μεινε ανυποτακτος. Θα πας ναυτοδικειο οταν παρουσιαστεις, αλλα το 99% αθωωνοντε.. απλα δικαιολογεις το γιατι δε μπηκες (δε σου λεω να πεις οτι δε μπηκα γιατι ηθελα να παω διακοπες) και ειδικα αν εχει καθυστερησει μονο 1-2 ΕΣΣΟ τοτε εισαι οκ...στη χειροτερη τρως 6 μηνες εξτρα εξαγορασιμους προς 90 ευρω το μηνα..αλλα αν πχ σπουδαζεις χαλαλι...

Μυθος : Ειμαι στο ναυτικο...αλλα φοβαμαι οτι αν παρω αναβολη..θα μου αλλαξουν σωμα
Αληθεια : Δεν ισχυει...οπου κατατασσεσαι πρωτη φορα, εκει πας... αν σου εχουν αλλαξει σωμα απο αυτο που ηταν αρχικα, εχεις δικαιωμα να ζητησεις να ξαναπας εκει που ησουν..

Μυθος : Οι ναυτες δε πανε καθολου στα καραβια...θα ειμαι σιγουρα καπου σε κτηριο..
Αληθεια : Οι ναυτες πανε σε καραβια παροπλισμενα η μικρα... (δε πανε σε φρεγατες κτλ) αλλα πανε.. εκει τωρα μπορει να σε πηγαινει καλα αλλα ειναι και μερικα που τρως μεγαλο πακετο..(σε φαση να καθεσε πολλες μερες μεσα).. καμια φορα παιζει να κανετα και κανα μικρο ταξιδακι

Μυθος : Μπηκα στο ΠΝ, ολα ΟΚ...και τωρα αγχωνομαι τι ειδικοτητα θα παρω....ουφ, ας παρω το βησμα μου μηπως βρω ακρη και γινω ΤΠΒ...
Αληθεια : Εκτος απειροελαχιστων εξαιρεσεων,σε περιπτωση που πας σε πλοιο ... η ειδικοτητα δεν παιζει ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανενα ρολο...στο 90-95% του ναυτικου η ειδικοτητα αναφερεται και γραφεται απλα για να υπαρχει...

Μυθος : Ολοι μου λενε να μη δωσω διπλωμα, αλλα και αλλοι και κυριως οι Υπαξιωματικοι οταν παρουσιαστω μου λενε να δωσω αλλιως θα εχω ποινη...
Αληθεια : Δεν ψαχνουν τιποτα...και η συμβουλη που ισχυει ειναι κρατα το διπλωμα σπιτι σου...μη το δωσεις για κανενα λογο...οι οδηγοι τρωνε πακετο...και αν οχι ολοι..οι περισσοτεροι..

Αυτα για αρχη... οτι μου ερχεται θα το γραφω...βοηθηστε και εσεις, και γραψτε απορειες που εχετε.. γιατι ο στρατος γενικα ειναι ενας ΜΥΘΟΣ....οποτε καλυτερα να λεμε μερικες αληθειες να βοηθαμε και τα παιδια που θα μπουνε.
 

Panos08B

New member
Συμφωνω και επαυξανω τα λεγομενα του Ναυτακι.
Η εκπαιδευση ήταν 2 ταχυτήτων. Πάντως και οι άλλοι μισοί που φορούσαν αρβύλες, ήταν ξυρισμένοι κτλ δεν είχαν την πίεση που ενδεχομένως υπάρχει στο πεζικό. Οσο για τον πειθαρχικό έλεγχο μετά τις πρώτες 5-6 μέρες ήξερες πως ότι και να κάνεις (εκτός από κάτι πολύ χοντρό) το πολύ πολύ να έκανες σκοπιά 2-6.

Δεν χρειάζεται να έχεις στρατοκαυλίαση για να κάνεις σκοπιές, πεζικά, βήμα, αγγαρείες κτλ, απλά λίγο σεβασμό στον διπλανό σου, που ξυπνά για σκοπιές, κάνει πεζικά, κάνει βήμα και καθαρίζει τον θάλαμο και τις τουαλέτες που χρησιμοποιείτε μαζί!

Edit: Ενας άλλος μύθος που καταρρίπτεται από τις 17 δικές μου μέρες, είναι η κλοπή. Ισως στάθηκα τυχερός που στον θάλαμο είχα τέτοια άτομα, αλλά δεν άκουσα κανένα κρούσμα στον Πόρο. Myth Busted <!-- s:D -->:D<!-- s:D -->
 

Amon777

New member
οντως αυτο με τις κλοπες ουτε στη δικια μου προπαιδευση ακουστηκε τιποτα...
ουτε γενικα στη θητεια μου ειδα τιποτα..
 

bzzz

New member
Amon σαυτό που είπες σχετικά με την αναβολή εγώ έχω ακούσει οτι άμα πάρεις αναβολή και είσαι από μετάταξη μετά παρουσιάζεσαι στο σώμα που σε είχαν κατατάξει αρχικά.Ενοώ πάντα άμα πάρεις αναβολή κατά τη διάρκεια της θητείας σου.Ξέρει κανείς τι ισχύει?
 

Amon777

New member
Εννοεις να κανεις μεταταξη , και μετα να παρεις αναβολη και να μπεις τελικα?
Η να εχεις παρουσιαστει και να παρεις αναβολη κατα τη διαρκεια της θητειας ?
 

bzzz

New member
Ενοώ αφού έχεις παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας σου άμα πάρεις αναβολή ας πούμε για ψυχολογικούς λόγους μετά αφού τελειώσει η αναβολή πού παρουσιάζεσαι μετά?Στο ναυτικό ή στο σώμα που σε είχαν κατατάξει απ την αρχή?
 

Amon777

New member
Προφανως στο σωμα απο οπου πηρες αναβολη....σε αυτο που ξεκινησες να υπηρετεις..
 

bzzz

New member
Κι εγώ αυτό πιστεύω και μου ακούγεται λογικό τώρα να σε ξαναστείλουν πίσω στο πεζικό ακούγεται κουφό.Πάντως από ότι είδα και στην εκπαίδευση όλα τα παιδιά την παλεύαν μια χαρά μη σου πω ότι τους άρεσε στους περισσότερους και δε θέλαν να φύγουν.Τζάμπα τους έχει τους ψυχολόγους το ναυτικό <!-- s:p -->:p<!-- s:p --> δε νομίζω να χρειαστούν με τόσες ανέσεις που μας έχουν.
 

nikolasR200

New member
Χωρίς να είμαι πολύ παλιότερος παιδιά, μόλις 08Α, θα συνιστούσα να μην κρίνεται το υπόλοιπο της θητείας με βάση την προπαίδευση..ΌΛΟΙ μα ΌΛΟΙ θα ήθελαν να ξαναήταν στον Πόρο σε σχέση με άλλες υπηρεσίες που τους έτυχαν..

το
"Μυθος : Απο τι στιγμη που θα μπω στο Πολεμικο Ναυτικο ειναι σα να μη παω στρατο αφου το μονο που θα κανω θα ειναι να καθομαι..
Αληθεια : Δεν ισχυει... αν δεν εχεις την ακρη να πας σε καλες υπηρεσιες, τοτε το πιθανοτερο ειναι να πας σε μοναδες που εχουν πολυ δουλεια και πηξημο...Και στα 3 σωματα υπαρχουν υπηρεσιες που εισαι χαλαρα (στο Ναυτικο μαλλον περισσοτερες απο τα αλλα) αλλα αν δεν προσεχτεις απο την αρχη, παιζει και να φας μεγαλο πακετο...για αυτο καλυτερα να μην το βλεπεις οτι παω για διακοπες, γιατι παιζει να σου βγει και ο πατος...καλυτερα αν δεν εχεις ακρη να μπεις με τη ψυχολογια μπαινω στρατο και οτι τραβηξω τραβηξα.."
είναι πέρα ως πέρα πραγματικό...

για κλοπές να πω ότι Παλάσκα (στο μόνιμο πλήρωμα) σε διάστημα 10 μερών έκαναν φτερά δύο φορητές παιχνιδομηχανές, ένα κινητό, δύο ζευγάρια παπούτσια, ένα πορτοφόλι..και μάλιστα στις 2 περιπτώσεις με πολύ "προκλητικό" τρόπο, οπότε φυλάξτε τα πράγματα σας σαν τα μάτια σας..Και το κορυφαίο της υπόθεσης ότι ορισμένα από τα θύματα φάγαν και ποινολόγιο για "ελλειπή/πλημελή" φύλαξη των πραγμάτων τους..έλεος..!!
 

spirtokoutos

New member
kane mia sugrisi me aeroporia na deis poso paramethorio kanoun autoi pou ena megalo pososto de kanei katholou ,aloi kanoun tatoi dio vimata dil .eno sto nautiko ama eisai athinaios kalitera na pas kriti i poro para salamina na pigainoerxesai mera para mera k ama den exeis k amaxi asta na pane opote oi apostaseis einai sxetikes...
 

nikolasR200

New member
Το ΚΕΠΑΛ έχει τώρα 460 άτομα περίπου σύνολο (απ'όσο ξέρω..) από τα 1600+ που μπήκαν το ποσοστό που έμεινε στο Παλάσκα απέχει σίγουρα πολύ από το 80%..ένα ενδεικτικό για το μύθος-πραγματικότητα που έκανα παράθεση μπορείς να σκεφτείς τις βάρδιες που Παλάσκα μιλάμε για η 8ωρία σπαστή από 1 άτομο ενώ πχ στο πεζικό μιλάμε για 3ωρα ή 6ωρα σπαστά και συνήθως από 2 άτομα.. Προφανώς και προτιμώ που είμαι ναυτικό σε σχέση με πεζικό απλά το ανέφερα γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι κατά κανόνα είμαστε εντελώς χημείο σε σχέση με το πεζικό το οποίο πιστεύω πως δεν είναι πάντοτε αληθές..
 

periplanwmenos

New member
yparxoun monades tou pezikou pou pernane polu kalutera apo oti sto palaska.

oso yperboliko ki an fainetai auto

akomi kai ston ebro i skopia einai 2 wres max, kai spastes.

sto kepal mporei na se paiksei kai 8 wres sunexomena, an goustarei kapios stratokaulos ekei aksiwmatikos

kai eidika osoi menoun makrua apo to kepal athinaioi kai den exoun ki amaksi, trwne megalo paketo sto na phgainoun kai na feygoun apo ekei

eidika otan paizei kapion 1 mesa mia eksw

ousiastika exei ligotero apo misi mera adeias,
otan eixa katsei mia bdopmada ekpaideusi sto kepal meta ton poro,
thumamai oti epeidi ti periodo ekeini den eixa amaksi, otan px eimastan adeiouxoi,
efeuga apo ekei 3 to mesimeri, ki oxi 12 opws mas legan , epeidi perimename na paroume 3 wres ta adeioxarta, orthioi xwris kanena logo ( athanato nautiko)

meta mexri na paw spiti phgaine 5
tin allh mera omws eprepe na ksupnisw 5 to prwi gia na prolabw na parw taxi na eimai egkaira pali pisw kepal

ara eprepe na koimithw spo tis 11- 12

ara ousiastika ti mou mene?

6 wres eleutherou xronou
to ena tetarto tis meras

gia kapion omws poy tha parei metathesi kepal, an ton paizei 1/1 i estw kai 1/2
auto einai polu paketo na to kaneis 3 fores ti bdomada.


ara opwas eipe kai kapios, kalytera kriti pou leei o logos para kepal
 

Amon777

New member
Καλα ο μεγαλυτερος μυθος ολων ειναι αυτο για το εξωτερικο..διαβατηριο βγαζεις κανονικα..και βγαινεις κανονικοτατα και με το νομο χωρις να σε τσεκαρουν στα αεροδρομιο απλα επιδικνειεις το διαβατηριο...αντε γεια!
Απλα δε τους το λες ... οχι οτι και να τους το πεις θα μπορουν να σε σταματησουν.. <!-- s:twisted: -->:twisted:<!-- s:twisted: -->
 

ChristosCh.

New member
Amon777 εγω είμαι 08Γ και μπαίνω ΚΕΠΑΛ 3/9. Σε σχεση με αυτο που ειπες για το διαβατηριο, επειδη η κοπελα μου είναι Ιταλία και σκέφτομαι σε περιπτωση που μετα την προπαιδευση παω σε νησί και παίζει τίποτα 8-8, 10-10 να παω να τη δω μερικές μέρες, είναι σίγουρο ότι μπορει να βγεις απο τη χώρα?

Επίσης εχω ακουσει για την αδεια εξωτερικου. Τη δινουν εύκολα? Και αν ναι, μπορεις οποτε θέλεις να την παρεις? Για πόσες μέρες max είναι?

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες
 

harrisM15A

New member
Η Ν.Β ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ εχει αυτη τη στιγμη 2 τοιχαρχιες με λιγοτερους απο 70 ναυτες η καθε μια. συνολο ουτε 150 δλδ. Για να λειτουργησει σωστα η μοναδα, χρειαζονται περιπου 105-110 ναυτες. Οποτε ειναι λογικο οταν μενουν μεσα 65-68 να υπαρχει προβλημα.
 
Top