• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

pws prepei na parousiastoume palaska kai ti na paroume mazi?

konstantinos80

New member
kalispera se olous mas..
thelw na mou peite, mallon na mas peite se emas tis 07Γ εσσο ti na paroume mazi mas sto palaska otan parousiastoume meta tin adeia mas.
egw eimai diaxeiristis. kai mallon an ola pane kala salamina meta.. tha mas poun.
alla pws prepei na pame? ti na forame? ti pragmata na exoume mazi?
rwtagame sto pporo kai kanenas den i3ere...
opoios apo ta aderfia 3erei kati (swsto kai sigouro) to leei! <!-- s;) -->;)<!-- s;) -->

KWNSTANTINOS/07Γ ΕΣΣΟ
 
Καλησπέρα φίλε μου!

Όταν παρουσιαστείς ΚΕΠΑΛ μετά την άδεια σου θα πρέπει να φοράς την στολή εξόδου (την άσπρη). Ένα ερώτημα είναι αν θα πρέπει να φοράς την πλήρη στολή ή την καύσωνος, αλλά για να είσαι σίγουρος θα σου πρότεινα να φοράς την πλήρη στολή (με μπελαμάνα, κολλαρίνα, μαντήλι και σκοινί).
Επίσης, θα πρέπει να έχεις μαζί σου ΚΑΙ την μαύρη στολή, γιατί οι βραδινές σκοπιές/θαλαμοφυλίκια γίνονται με την μαύρη στολή (χωρίς κολλαρίνα-μαντήλι-σκοινί, και αν υπάρχει σχετική διαταγή και χωρίς μπελαμάνα).

Επίσης θα πρέπει να έχεις μαζί σου την τηλεόραση (σακίδιο εξόδου, το τετράγωνο δηλαδή) με κάποια απαραίτητα μέσα. Αφού είσαι ΔΙΑΧ δεν είναι απαραίτητο να φέρεις το λουκάνικο. Όμως, επειδή λες ότι θα πας Σαλαμίνα, και επειδή όσοι πάνε Σαλαμίνα παρουσιάζονται αυθημέρον μόλις παραλάβουν το φύλλο πορείας (όχι απαραίτητα αυθημέρον μόλις πας ΚΕΠΑΛ, εκεί μπορεί να κάτσεις και ένα βράδυ μέσα), θα σου πρότεινα επίσης να φέρεις μαζί σου και μια βαλίτσα με τα απαραίτητα, όποια κι αν είναι αυτά και όπως κρίνεις εσύ. Γενικά πάντως, στην Σαλαμίνα η προσαρμογή διαρκεί από 5 μέρες έως 7 μέρες, οπότε προετοιμάσου ανάλογα. Θα σε βολέψει πάρα πολύ αν η βαλίτσα σου έχει ροδάκια, θα το έχεις ήδη άλλωστε καταλάβει πάρα πολύ καλά το γιατί.

Για τους υπόλοιπους ναύτες που θα κάτσουν περισσότερο ΚΕΠΑΛ για την ειδικότητά τους, ο στρατολόγος είχε πει να φέρουν μαζί τους το λουκάνικο και το πλήρες σετ τσάσκα-κουτάλι-πηρούνι-ποτήρι. Πάντως όσοι φέραν βαλίτσα αντί για λουκάνικο δεν είχαν πρόβλημα, αλλά το τυπικό είναι να φέρεις λουκάνικο. Και επειδή ΚΕΠΑΛ=ΚΕΠΑΛ, θα πρότεινα να φέρανε το λουκάνικο.

Ελπίζω να σε κάλυψα, ότι άλλο θες ρώτα.
 
Επίσης, θα ήθελα με την ευκαιρία να πω και κάποια πράγματα γενικά για την εκπαίδευση στο ΚΕΠΑΛ. Γενικά στην εκπαίδευση στο ΚΕΠΑΛ θα πρέπει να είστε προβλεπέ, περισσότερο προβλεπέ από το μόνιμο πλήρωμα. Επίσης, μερικά χωσίματα, μαγειρεία και σκοπιές θα κάνουνε γενικά περισσότερο οι εκπαιδευόμενοι από ότι το μόνιμο πλήρωμα (λογικό άλλωστε).

Οι έξοδοι παίζουν 1-1, καραβίσια ή αυστηρή, αλλά κατά πάσα πιθανότητα καραβίσια. Καραβίσια σημαίνει:
1 εβδομάδα Δευτέρα-Τετάρτη-ΣΚ μέσα, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή έξω (μετά τις 2 το μεσημέρι) και
1 εβδομάδα Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή μέσα, Δευτέρα-Τετάρτη έξω, και ΣΚ οφφ.
1-1 αυστηρή σημαίνει 1 μέσα 1 έξω, ότι και αν γίνει.
Το μόνιμο πλήρωμα του ΚΕΠΑΛ παίζει 1-1 καραβίσια αν δεν κάνω λάθος.

Επίσης, επικρατεί ένα κλίμα για το ΚΕΠΑΛ το οποίο μπορεί να αποκαρδιώνει τους νέους. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι χαλαρά. Αλλά περίμενε πρώτα να πας εκεί και να κρίνεις εξ ιδίων. Πολλές φορές η πραγματικότητα είναι πιο υποφερτή από τις φήμες και τους φόβους που καλλιεργούνται ακούγοντας ιστορίες από τους παλιούς. Το λέω αυτό όχι για να υπερασπιστώ το ΚΕΠΑΛ (periplanwmene) αλλά για να εμψυχώσω τους νέους, οι οποίοι τρομάζουν, ίσως, πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε δεδομένων των συνθηκών.

Σου εύχομαι καλή θητεία...
 

konstantinos80

New member
eisoun poli katatopistikos file mou kai se euxaristw.
to allo einai ok na parw mazi mou ta aparaitita gia mena pragmata...
tha 3anaginei elegxos? giati de tha ithela pali na mou paroun xrisima kateme pragmata opws sampouan, traumaplast, kai 3irafakia...
kati allo otan les i prosarmogi pernei sti salamina apo 5-7 meres ennoeis mexri na vgw e3w?
ara prepei na parw ola ta pragmata mazi gia na mi mou poun tipota sti salamina.. loukaniko me ta tou stratou pragmata, tileorasi kai sak vouagiaz me ta proswpika mou antikeimena kai rouxa gia 7 meres peripou...
 
Τουλάχιστον σε εμάς δεν έγινε κανένας έλεγχος κατά την είσοδό μας στο ΚΕΠΑΛ για εκπαίδευση. Οπότε μπορείς να πάρεις μαζί σου τα απαραίτητα.

Τώρα, στην Σαλαμίνα συνήθως μόλις παρουσιαστείς σε διώχνουν για ένα βράδυ και σου λένε να πας την άλλη μέρα το πρωί. Μόλις πας, πάλι συνήθως, περνάει μια περίοδος προσαρμογής κατά την οποία δεν βγαίνεις καθόλου έξω. Οπότε ναι, καλό θα ήταν να πάρεις μαζί σου τα απαραίτητα για 5-7 μέρες. Όπως σου είπα, λουκάνικο δεν χρειάζεται να πάρεις, εκτός αν θεωρείς ότι τα πράγματα που χρειάζεσαι δεν χωράνε σε μια βαλίτσα. Και πάλι, μπορείς να πάρεις δύο βαλίτσες με ροδάκια.

Τέλος, όπως είπα και πριν, δεν προβλέπεται για τους ΔΙΑΧ, ΤΠΒ και ΘΑΛ να πάρουνε λουκάνικο στο ΚΕΠΑΛ (έτσι είχε πει ο στρατολόγος). Επίσης, όσα παιδιά από άλλες ειδικότητες δεν πήραν λουκάνικο αλλά βαλίτσα δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Αλλά, επαναλαμβάνω, επειδή ΚΕΠΑΛ=ΚΕΠΑΛ, καλό θα ήταν να φέρουν το λουκάνικο. Αν σου δημιουργεί περισσότερη σιγουριά και ψυχολογικά, παρότι ΔΙΑΧ, σε ηρεμεί να φέρεις το λουκάνικο, φέρτο και στην πρώτη έξοδό σου από την Σαλαμίνα γυρίζεις με την βαλίτσα σου. Πιστεύω κι εγώ ότι καλύτερα να είσαι ήρεμος και ας ταλαιπωρηθείς λιγάκι με το λουκάνικο παρά να σκέφτεσαι συνέχεια από μέσα σου "ωχ, αν μου πούνε κάτι τί θα γίνει, και πώς, και τούτο και εκείνο και το άλλο".

Κοίταξε λοιπόν να απολαύσεις την ωραία 15ήμερη άδεια σου (2 μέρες παραπάνω από εμάς!!!) και μην αγχώνεσαι με λεπτομέρειες...
 

badvariemai

New member
Είμαι και εγώ της 07Γ και πήρα ειδικότητα ΗΛ/ΗΤ από ότι έμαθα καθόμαστε 6-7 μέρες. Επειδή είμαι από βόρεια Ελλάδα δεν θέλω να κουβαλάω περιττό βάρος. Από τα πράγματα που μας εδωσαν τι δεν χρειάζεται; Ας πουμε οι κουβέρτες. Αν φέρω για παράδειγμα ενα sleeping bag υπάρχει πρόβλημα; Επίσης δεν ξέρω που θα πάρω μετάθεση οπότε αν μείνω κάπου κάτω πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να μπορεσω να ξανανέβω. Όπως καταλαβαίνετε από την μία δεν θέλω να έχω πολλά πράματα λόγο βάρους και από την άλλη ίσως μου χρειαστούν αν μείνω καιρό.
 
Το προβλεπόμενο, ακόμα και το καλοκαίρι, είναι το κρεβάτι να είναι στρωμένο με κουβέρτα. Σε πολλές μονάδες αυτό δεν τηρείται. Στο ΚΕΠΑΛ δεν γνωρίζω, αλλά από τα συμφραζόμενα φαντάζομαι ότι θα τηρείται, οπότε στάθμισε το και πάρε τις αποφάσεις σου. Αν κάποιος είναι από ΚΕΠΑΛ και γνωρίζει σχετικά ας πει.

Το sleeping bag είναι βλακεία και περιττό βάρος. Εδώ είναι ΠΝ, σε όποια μονάδα και αν πας θα σου δώσουν καθαρά σεντόνια και καθαρές μαξιλαροθήκες, αυτό ισχύει ΚΑΙ για το ΚΕΠΑΛ.
 

badvariemai

New member
Την κουβέρτα λοιπόν την παίρνω. Από εκεί και πέρα από ρούχα; Χρειάζονται όλα; Ας πούμε τα σκαρπίνια, το πουλόβερ και ο Επενδύτης θα μου χρειαστούν;
Ότι γλιτώσω από βάρος είναι σημαντικό.
Και κάτι ακόμα. Στο τέλος της θητείας τα παραδίδουμε πίσω τα πράγματα;
 
Τα σκαρπίνια δεν θα σου χρειαστούν πουθενά. ΠΟΤΕ. (Εκτός αν πεθάνεις, χτύπα ξύλο, οπότε στην κηδεία σου θα σου βάλουν τα σκαρπίνια, μακάβριο, αλλά εμάς έτσι μας λέγανε, το πιθανότερο είναι να είναι ράδιο αρβύλα φυσικά... Σιγά μην αφήσει η μάνα σου να σε θάψει το ΠΝ - λέμε τώρα...)

Το κολόμβιο (πουλόβερ) και τον επενδύτη δεν σε υποχρεώνει κανένας να τα φοράς. Αν χειμωνιάσει και τα έχεις ανάγκη, τα ζητάς και στα στέλνουν πακέτο, ή σε μια άδεια σου τα κατεβάζεις στην μονάδα σου.

Στο τέλος της θητείας ούτε που θυμάμαι τί ακριβώς παραδίδεις. Σίγουρα το λουκάνικο και την κουβέρτα, αλλά από εκεί και πέρα ούτε που θυμάμαι. Σαν να βιάζεσαι λιγουλάκι όμως νομίζω, ε; <!-- s:wink: -->:wink:<!-- s:wink: -->
 

periplanwmenos

New member
entaksei kserw oti exw pei ta xeirotera gia to kepal <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->
alla oxi gia na tromaksw tous neous... pros theou.. allwste ki egw kapote neos imoun.
ta eipa giati apla isxuoun.

<!-- s:p -->:p<!-- s:p -->

toso apla <!-- s:D -->:D<!-- s:D -->

kai pio apli apodeiksi oti exw dikio... apo tis proigoumenes esso... apo tous neous diladi pou mpikan kepal... de brethike kapoios na pei oti yperballw <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->

ara!!!!!!!

pantws... tonizw pali... den einai oti sto kepal tha se faei o mpampoulas....
apla einai to xeirotero meros tou nautikou na upiretiseis.

ME DIAFORA.

diladi me liga logia peftei polu ews trelo phksimo...
eidika an to busma sou de einai kai toso gero. <!-- s8) -->8)<!-- s8) -->
 

periplanwmenos

New member
kati shmantiko
an sto telos xaseis ti mia kouberta sou...
se bazoun na upograpseis xarti....
pou na dhlwneis oti tha tin plirwseis...
ena poso 17 eurw peripou
pou tha sou erthei omws mesw tis eforias sou.

de ta dineis ta lefta diladi epi topou

to lew epeidi egw eixa xasei ti mia kouberta ki auti ti diadikasia akolouthisa stin apolysi mou


an xaseis kai tis 2 koubertes plirwneis 34 eurwnia

an xaseis kai to loukaniko de kserw <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->
e kana 50 ari sunolo <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->
 
Φίλε periplanwmene σε αγαπάω σε εκτιμάω και δηλώνω και δημόσια ότι είσαι από τους πιο σοβαρούς χρήστες εδώ, αλλά άσε τους νέους να κρίνουν μόνοι τους... Δεν ωφελεί σε τίποτα να πάνε εκεί φοβισμένοι... Εκτός αν θεωρείς ότι όντας προετοιμασμένοι για το χειρότερο, ότι και αν δουν θα τους φανεί καλύτερο...

Τώρα, για το ΚΕΠΑΛ σαν μονάδα ίσως να είναι το χειρότερο μέρος στο ΠΝ ίσως και όχι (υπάρχει και η Λέρος π.χ., καθώς και άλλες μονάδες). Πάντως τους παίζει 1-1 καραβίσια, είσαι δίπλα στο σπίτι σου, την δεύτερη μέρα γυρίζεις πίσω και ξεραίνεσαι στον ύπνο και ξεκουράζεσαι, μπορεί να μην έχεις χρόνο για τις δουλειές σου ή για να διασκεδάσεις κλπ. αλλά εν πάσει περιπτώσει είναι πολύ καλύτερο (μέρα με την νύχτα) από τον ΣΞ που φίλοι μου κάναν και 40 μέρες χωρίς έξοδο, και στις 40 μέρες βγήκαν για 4 ώρες για έναν καφέ και αυτές τις 40 μέρες κοιμόντουσαν 3-4 ώρες την ημέρα κι αυτές σπαστές και όταν πήγαιναν για φαγητό περπάταγαν και κοιμόντουσαν όρθιοι (κυριολεκτικά...)...

Τέλος πάντων, επειδή ξέρω ότι είσαι ευαισθητοποιημένος στο θέμα αυτό, και δεν θέλω να ανοίξω κόντρα μαζί σου ειδικά για ένα τέτοιο θέμα (ακόμα θυμάμαι το χέσιμο που έχουν φάει μερικοί - άλλοτε δικαίως από την μεριά σου, άλλοτε αδίκως), απλά αυτό που λέω είναι ότι η πραγματικότητα είναι συνήθως πολύ πιο αντιμετωπίσιμη από τους ίδιους τους φόβους μας που πλάθουμε μέσα μας ακούγοντας ιστορίες από τους παλιούς, και επαναλαμβάνω ότι ας δουν οι νέοι και ας κρίνουν μόνοι τους...
 
Και κάτι ακόμα! Είπες ότι στο ΚΕΠΑΛ πέφτει τρελό πήξιμο ειδικά αν το βύσμα σου δεν είναι και τόσο γερό! Μα αν ήταν έστω και λίγο γερό φίλε μου δεν θα είχες πάει στο ΚΕΠΑΛ!!! Σε έπιασα σε αυτό, παραδέξου το, ε?
 

konstantinos80

New member
<!-- s:D -->:D<!-- s:D --> eiste afasia kai oi dio sas!!
maresei pou exete diaforetikes gnwmes kai apopseis se merika themata
giati etsi ta metriazeis ta pragmata kai dras analogws..
twra sxetika me to kepal, opws eipa se allo thread i 07Γ ΕΣΣΟ pou emeine ekei
perase isws pio kala apo mas ston poro. toulaxiston auto itan to simperasma panw se kapoia pragmatakia tou stil kathisio.
se emas ipirxan agaries kai poli propaideusi mesa sti ntala gia tin orkomosia.
se ekeinous epai3an agaries kai propaideusi midamini mprosta sti diki mas.
egw edeixna se 5 paidia pou irthan kai itan konta mou sti grammi kati
pros proseuxin, epithewrisin ktl... edw mou eipan oti epinan ouiski epaizan xartaki kai den pernouse i wra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kai malista legame mipws kaname vlakeia pou den meiname kepal!

egw proswpika de to metaniwsa to peri porou.. goustara tis askisoules allwste fantaros piga kai oxi touristas se nisi <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->
akoma mono kai mono pou otan evriskes xrono kai kathosoun mprosta sti thalassa 3exniosoun... gia to fagito de 3erw! de 3erw an einai kalitero tou kepal i tou porou.. toualetes de to sizitame.. POROS.
 

gatoulis

New member
απο ότι θυμάμαι στο τέλος δίνεις και τις 2 κουβέρτες και την τσασκα και κρατάς μονο το μαχαίρι ή το κουτάλι σαν ενθύμιο.κανένας έλεγχος δεν γίνεται παιδία.αλλά πάρτε και το πουλοβεράκι πιάνουν τα κρύα σιγα σιγά..
 

dim

New member
[quote author="Mixalis.Antonopoulos"] Φίλε periplanwmene σε αγαπάω[/quote]
<!-- s:oops: -->:oops:<!-- s:oops: --> <!-- s:oops: -->:oops:<!-- s:oops: --> <!-- s:oops: -->:oops:<!-- s:oops: --> <!-- s:oops: -->:oops:<!-- s:oops: --> <!-- s:oops: -->:oops:<!-- s:oops: -->
Αχ αγαπη μου... <!-- s:!: -->:!:<!-- s:!: -->
<!-- s:lol: -->:lol:<!-- s:lol: --> <!-- s:lol: -->:lol:<!-- s:lol: --> <!-- s:lol: -->:lol:<!-- s:lol: -->
 
Φίλε dim έπρεπε να γίνεις πολιτικός, ή τουλάχιστον δημοσκόπος που είναι και επίκαιρα. Ή έστω δημοσιογράφος στην χειρότερη!!!
 

periplanwmenos

New member
sto kepal yparxoun basika 2 kathgories nautwn
auto ennousa me vusma kepal

yparxoun ta adunama busmata
pou de kataferan na bgaloun to nauti apo kepal
alla exoun ti dunami na ton glitwnoun apo tis aggareies tou kepal

kai yparxoun kai ta pio adunama busmata.....
pou dustyxws xanoun to paixnidi akomi kai mesa sto kepal
opote o nautis kanei aggariees <!-- s:p -->:p<!-- s:p -->


den yparei kontra gia to kepal sunadelfe antwnopoule <!-- s8) -->8)<!-- s8) -->

apla auto pou lew einai oti de tha yparksei pote nautis stin istoria tou polemikou nautikou apo to paron ws tin ainiothta... (oso einai dioikitis o twrinodikas)pou na pei oti yparxei xeiroteri ypiresia sto nautiko apo to kepal <!-- s:D -->:D<!-- s:D --> <!-- s:D -->:D<!-- s:D --> <!-- s:D -->:D<!-- s:D -->
 

Andreas

New member
O loxias otan ton rotisame stin 6.4 mas eipe stoli eksodou ( fanela nafti aspro panteloni kai mavro mantili sti mesi ) omos oloi oi palioteroi pou milisame mou eipane oti apoklietai na isxiei kati tetoio... Diavasa kai afta pou eipate edw kai mperdeftika dedomenou oti o loxias mas itan kai ligo geia sou....
 
Είτε φορέσετε τη στολή ισχυρού καύσωνος (φανέλα ναύτη, άσπρο παντέλόνι και μαύρο μαντίλι στη μέση) είτε μπείτε με την στολή επιθεωρήσεως (μπελαμάνα, κολλαρίνα, λυγαδούρα,μαύρο μαντίλι, φανέλα ναύτη, άσπρο παντελόνι) δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Και οι δύο στολές είναι αποδεκτές. Πρόβλημα θα έχετε μόνο αν μπείτε με τα πολιτικά σας ρούχα. Ο διοικητής που όλοι αγαπήσαμε και πορεύεται θριαμβευτικά προς τον δρόμο της αποστρατείας είχε ρίξει ποινολόγιο σε όσους είχαν μπει με πολιτικά, 4 μέρες αν θυμάμαι καλά.
Επίσης, δεν θα έχετε πρόβλημα αν μπείτε χωρίς λουκάνικο ή τηλεόραση και προτιμήσετε τον πολιτικό σας σάκο. Προσοχή όμως: πρέπει να κρατήσετε το λουκάνικο, γιατί στο τέλος τα μόνα πράγματα που παραδίδετε στον ιματισμό είναι το λουκάνικο και οι 2 κουβέτρες. Τίποτα άλλο. Αν όμως δεν τα'χετε μαζί σας και ιδίως αν ο Υπόλογος είναι μ_λ΄_κας, τότε μπορεί να υποστείτε απίστευτες κόμπλες, όπως το να τρέχετε τη μέρα της απόλυσής σας στο Μοναστηράκι για να βρείτε (κλεμμένες) κουβέρτες, γιατί αυτές δεν πωλούνται στο εμπόριο.
 
Top