• Όπως ενδεχομένως παρατηρήσατε, όσοι είστε παλαιότεροι χρήστες, έγιναν κάποιες αλλαγές στο site. Οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οπότε τυχόν προβλήματα ή αβλεψίες θα λυθούν σύντομα.

Βασική εκπαίδευση και άγχος

gataki

New member
Μπήκα 13 Νοεμβρίου 2007 στην Τρίπολη. Δηλαδή την προηγούμενη Τρίτη αλλά πήρα 6 μηνη αναβολή γιατί αγχώθηκα. Ακουστε. απαγορεύουνε σαμπουάν, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, αφρούς και άλλα είδη παρόμοια(κολώνιες κ.τ.λ.) Αυτοί δίνουν 2 σαπούνια Fa 1 αφρόξυρίσματος, 1 οδοντόκρεμα, 2 χαρτιά υγείας 1 δίσκο εστίασης 1 πηρούνι, 1 κουτάλι, 1 μαχαίρι, 1 σφουγγάρι για πιάτα. ότι μπορείται να κρύψεται επάνω σας παιρνάει άνετότατα αρκεί να μην είναι στις τσέπες σας. Μπορείται να τα ράψετε στο μπουφαν σας ή να τα βάλετε στις κάλτσες που φοράτε την ώρα που μπαίνεται ή ακόμα και μέσα στο βρακί σας όπως έκανα και εγώ. Τα κινητά με κάμερα τα παίρνουν αν δεν έχει κάμερα περνάει κανονικά και με τον νόμο. Αν θέλετε με κάμερα το κρύβεται στο βρακί σας αλλά ΠΡΟΣΈΧΕΤΕ να μην το εμφανίζεται μπροστά στους εκπαιδευτές. Οι θάλαμοι είναι υπέροχοι, οι τουαλάτες υπέροχες, τα μπανια υπέροχα.

Στην Δ ΕΣΣΟ 2007 μπήκαν 2470 άτομα. Πολλοί θεωρούν οτι όσο μεγαλύτερη ΕΣΣΟ τόσο καλύτερα. Νομίζω είναι λάθος διότι από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου που μπαίνουν τα βράδια κοιμόμασταν στις 1 η ώρα και ξυπνούσαμε 6 και 20 αλλα αναγκαστικά για να προλάβεις ξυπνάς κανα τέτερτο με 20λεπτο νωρίτερα. Το μεσημέρι δεν υπήρχε ξεκούραση γιατί έπρεπε να μπούνε όλοι να φάνε και επειδή δεν χωρούσαν μπαίναν ανα καποιο αριθμό με αποτέλεσμα οι άλλοι που είχαν φάει να περιμένουν ατελείωτες ουρες για να πλύνουν το δίσκο τους και μάλιστα χωρίς απορρυπαντικό γιατι τελείωνε. Εμείς για να μην περιμένουμε τα πάιρναμε και να πλέναμε στους θαλάμους στις τουαλέτες με τα σαπούνια μας. Από όλη αυτήν την υπερένταση εγώ δεν κοιμήθηκα 2 βράδια χώρια το προηγούμενο βράδυ πριν μπω διότι είχα αγωνία. Σύνολο 3 βράδια. Επειδή αναμενόταν να γίνεται για αρκετές μέρες αυτό εγώ ένιωσα οτι θα πέσω κάτω από την κούραση και θα σωριαστώ. Αγχώθηκα πολύ το είπα στον γιατρό και μου είπε να πάρω οπωςδήποτε αναβολή και να γυρίσω μετά με αγχολυτικά χάπια. Το κακό ήταν οτι από το άγχος μου δεν κοιμόμουνα αυτές τισ λιγοστές ώρες του βραδιού και γινόμουνα όλο και πιο χάλια. Οι υπόλοιποι που το αντέχουνε απλώς σέρνονται εκεί μέσα. και άμα σε βάλουν και θαλαμοφύλακα άστα να πάνε. Γενικά πιστεύω οτι είναι από τις χειρότερες ΕΣΣΟ σε σύγκριση πάντα με αυτά που έχω διαβάσει εδω μέσα

Αν θέλετε κάποια διευκρίνηση περαιτέρω ευχαρίστως να σας βοηθήσω.
 

ggk

New member
gataki θα έλεγα ότι υπερβάλλεις λίγο, για να μην πω πολύ.
Ανάλογος αριθμός νεοσύλλεκτων ήταν και αυτός της Δ '06. Αλλά δε θυμάμαι να είχαν ακουστεί τόσες πολλές "αντιδράσεις" από εκείνους τότε.
Σχετικά, με την ημέρα κατάταξης, ήταν λίγο πολύ γνωστό ότι παίρνουν αρκετά πράγματα και πολύ λιγότερα αυτά που αφήνουν να περάσεις. Όλες οι προηγούμενες ΕΣΣΟ είχαν δώσει αρκετές πληροφορίες για αυτό το θέμα. Όπως επίσης και για το γεγονός ότι στο πρώτο κιόλας επισκεπτήριο, το οποίο είναι σε λιγότερο από εβδομάδα, μπορείς να περάσεις Ο,ΤΙ θες. Αντιλαμβάνομαι ότι, επειδή από ότι βλέπω είσαι από τη Θεσσαλονίκη, ίσως ήταν πιο δύσκολο για σένα να έρθει κάποιος δικός σου, αλλά δε νομίζω να μην είχες κανέναν φίλο/γνωστό ή συγγενή σε κάποιο κοντινότερο μέρος να σε εξυπηρετήσει.
Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες 2-3 μέρες είναι λίγο περίεργες μέχρι να συνηθίσεις το νέο "περιβάλλον" και να μπεις σε ένα ρυθμό. Μετά όμως τα πράγματα γίνονται πιο βατά... Και φυσικά το (αδικαιολόγητο) άγχος δε σε βοηθάει σε αυτό. Και λέω αδικαιολόγητο γιατί δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι για το γεγονός ότι πας για λίγες μέρες κατασκήνωση. Γιατί στην ουσία περί αυτού πρόκειται...
Όσο για το αν είναι πλεονέκτημα ο μεγάλος αριθμός της σειράς, αυτό το βλέπεις όταν φύγεις από Τρίπολη. Εκεί προφανώς ο μεγάλος αριθμός δυσκολεύει τη ζωή, αλλά για ρώτα τι έγινε αφότου μπήκε η Α '07 που στην ουσία δεν μπήκε ποτέ. Απλά μάμησε τις προηγούμενες σειρές.
Επομένως, πιστεύω ότι απλά αγχώθηκες υπερβολικά λόγω της απότομης αλλαγής περιβάλλοντος και συνθηκών. Αλλά, σε περίτπωση που δε θες να βγεις Ι5, κάποια στιγμή θα πρέπει να τα "περάσεις" κι αυτά. Οπότε όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο...
 

Agg3los

New member
Αυτό σημαίνει ότι το Φλεβάρη θα είμαστε λίγοι?Τέλεια...Πέρσι το Φλεβάρη πόσοι ήταν περίπου?
 

drberto

New member
550-580 ατομα ηταν η Α07..Η μεγαλη Δ07 φερνει μεγαλη ανεση στην Γ07.Αν μπει και μεγαλη πανω απο 1500 ατομα Α08 η Γ07 & η Δ07 θα ειναι η καλυτερες σειρες...Υπερβολικα τα βρισκω ολα αυτα που λεει το gataki.Κι εμεις στη Δ06 μεχρι να χωρισοτυμε σε διμοιριες τις πρωτες 3 μερες κοιμομασταν 1 το βραδυ και ξυπναγαμε 6.20 και στα μαγειρια γινοταν χαμος...Αλλα συνηθησαμε και ολα πηγαν ΟΚ.Για ποιο λογο να αγχωθει κανεις;
 
Γατάκι αυτό που έπαθες είναι γνωστό ως διαταραχές ύπνου. Προκαλείται από το έντονο άγχος, το οποίο ένιωσες, και το οποίο συμβαίνει στους περισσότερους νεοσύλλεκτους. Άλλος την παλεύει λιγότερο, άλλος περισσότερο, για αυτό υπάρχουν και οι αναβολές άλλωστε, για εκείνους που την παλεύουν λιγότερο. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι ότι πρόκειται για κάτι εντελώς φυσιολογικό, το οποίο μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, και ειδικά τις πρώτες μέρες της κατάταξης...

Στο θέμα μας τώρα, αντίθετα από ότι έκανες, έπρεπε κατά την γνώμη μου να πας αμέσως στον γιατρό του κέντρου (ψυχολόγο). Αυτός θα σου έδινε και αγχολυτικά (έχουν στο κέντρο και σε όλες τις μονάδες) και μπορεί και να σε κράταγε 2-3 μέρες στο αναρρωτήριο, ή έστω να σου έδινε ένα ελεύθερος υπηρεσιών να ξεκουραστείς λιγάκι. Έτσι, θα περνάγαν λίγες μέρες ακόμα. Μετά, με τα αγχολυτικά θα κοιμόσουν σίγουρα καλύτερα, και αν δεν σε πιάναν ούτε αυτά υπάρχουν και τα καθαρά υπνωτικά χάπια. Αλλά τα αγχολυτικά πάντα πιάνουν, γιατί τα υπνωτικά είναι μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις αϋπνίας, που εσύ προφανώς δεν έχεις, αλλιώς θα το ήξερες. Ύστερα, στο επισκεπτήριο θα σου έφερναν κάποια πράγματα οι δικοί σου, θα τα λέγατε, και η ψυχολογια σου θα ανέβαινε λιγάκι. Μετά, λίγο με τα χάπια, λίγο με καμιά επίσκεψη στο γιατρό και το αναρρωτήριο θα πέρναγε ο καιρός... Και μετά, στην μονάδα, είναι πάντα καλύτερα τα πράγματα, όπως και να έχει κάθε 2-3 μέρες θα έχεις έξοδο άρα θα ξεκουράζεσαι.

Την επόμενη φορά λοιπόν θα είσαι πιο έτοιμος. Θα έχεις επισκεφτεί έναν γιατρό και θα έχεις επεξεργαστεί το πρόβλημά σου, θα έχεις και τα χάπια σου, και θα μπορείς να κοιμάσαι καλύτερα. Και αν γίνει κάτι, δεν θα διστάσεις να επισκεφτείς τον ψυχολόγο του κέντρου, έτσι μάγκα?

Λίγα λόγια για τους ψυχολόγους και τους γιατρούς του στρατού γενικώς τώρα. Όπως όλοι οι γιατροί, έτσι και αυτοί δεσμεύονται από τον ιατρικό όρκο. Αυτό σημαίνει πώς όποιο πρόβλημα συζητήσεις μαζί τους αυτοί τηρούν αυστηρά το ιατρικό απόρρητο. Άρα, όποιος νιώθει ότι δεν την παλεύει, δεν πρέπει να ντρέπεται, αλλά: γραμμή για τον ψυχολόγο. Όταν παίζονται πράγματα όπως η ψυχική σου υγεία, το μέλλον σου, κλπ., δεν χρειάζονται ντροπές, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει περίπτωση, αν δεν πεις εσύ κάτι, να μαθευτεί το οτιδήποτε. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι κάποιος γιατρός είναι επίορκος, μπορείς και έχεις χρέος απεναντι στην κοινωνία να τον κάνεις να παραιτηθεί (υπάρχει προβλεπόμενος τρόπος).

Ακόμη και αν σου ξεφύγει καμιά κουβέντα, δεν χάλασε και ο κόσμος να μάθουν κάποιοι γύρω σου ότι έχεις άγχος. Ούτως ή άλλως, και τώρα το μάθανε ότι πήρες αναβολή, και τί έγινε? Θα τους ξαναδείς? Όχι! Και πολύ στα αρχίδια σου! Έ, δεν θα ήταν καλύτερα να το μάθαιναν και να μην έπαιρνες αναβολή όμως?

Και κάτι τελευταίο. Αν, παρ' ελπίδα, και με όλη την ιατρική φροντίδα δεις ότι δεν την παλεύεις τελικά, πράγμα που είναι πιο σπάνιο, αλλά αρκετοί άνθρωποι το παθαίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειονεκτούν απέναντι των άλλων, δεν βλάπτει να πάρεις Ι5. Να ξέρεις ότι το Ι5 δεν θα σε κόψει πουθενά στην ζωή σου, παρά μόνο αν θέλεις να γίνεις εκπαιδευτικός. Ούτε και για το δημόσιο θα σε επηρεάσει πια, με βάση τους νέους νόμους.

Πρέπει όμως όλοι οι υπόλοιποι να γνωρίζουν ότι οι ψυχολόγοι του κέντρου και στις μονάδες είναι πολύ καλά σε θέση να γνωρίζουν ποιός πραγματικά έχει πρόβλημα και ποιός το παίζει. Άρα, οι ψεύτες και υποκριτές δεν θα περάσουνε και τόσο καλά αν προσπαθήσουν να έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση χωρίς να έχουν πραγματικό πρόβλημα...
 

drberto

New member
Απ'οσο θυμαμαι εγω η 124 δεν διεθετε ψυχολογο η ψυχιατρο.Δεν ξερω αν ερχοταν καποιος ψυχολογος για εκτακτες περιπτωσεις,αλλα νομιζω οτι τα ψυχολογικα τα παρεπεμπαν στο ΓΝΑ.Παντως ψυχολογο δεν ειχε η μοναδα.
 
Κοίτα, μάλλον λες για την 124 ΠΜ έτσι δεν είναι? Αυτή που είναι δίπλα στην Ελευσίνα? Που κάθε 2η ή 3η μέρα στην χειρότερη είσαι σπίτι σου? Ε, εντάξει, το πολύ πολύ πας στο ΓΝΑ και μόνος σου.

Πάντως στο κέντρο έχει οπωσδήποτε ψυχολόγο. Τουλάχιστον σε εμάς στο ΠΝ είχε και στα δύο κέντρα. Τώρα, σε κάποιο απομακρυσμένο νησί κλπ. ίσως να μην έχει, ή και στην 124ΠΜ που λες, αλλά σίγουρα έχει γιατρό, ο οποίος σε παραπέμπει στο ΓΝΑ ή όπου αλλού χρειαστεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, ακόμα και αν κάποιες μονάδες τελικά δεν έχουν ψυχολόγο, πάντα υπάρχει λύση, και αυτός που θα σε παραπέμψει είναι επίσης γιατρός και δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο.
 

assistant

New member
[quote author="Mixalis.Antonopoulos"]Κοίτα, μάλλον λες για την 124 ΠΜ έτσι δεν είναι? Αυτή που είναι δίπλα στην Ελευσίνα?
Πάντως στο κέντρο έχει οπωσδήποτε ψυχολόγο. Τουλάχιστον σε εμάς στο ΠΝ είχε και στα δύο κέντρα.[/quote]H 124 ΠΒΕ είναι η πτέρυγα βασικής εκπαίδευσης για όλους τους σμηνίτες και είναι στην Τρίπολη. Στα ιατρεία της δεν υπάρχει μόνιμος ψυχολόγος ή ψυχίατρος. Τέτοια περιστατικά φεύγουν αμέσως για 251ΓΝΑ.
Σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης, δεν είναι πάντα έτσι όπως τα λες. Υπάρχει μια καχυποψία για όσους επικαλούνται άγχος, δυσπροσαρμοστικότητα.

Για οποιονδήποτε πάντως χρειαστεί, υπάρχουν οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης οπλιτών για όλα τα σώματα.

Χωρίς χρέωση στα τηλέφωνα
Στρατός : 800.114.5551
Αεροπορία : 800.114.5552
Ναυτικό : 800.114.5553

Με αστική χρέωση στα τηλέφωνα
Στρατός : 210 8105068
Αεροπορία : 210 8105068
Ναυτικό : 210 5574121, 5531176, 5531377
 
Όχι, διαφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει καχυποψία. Γνωρίζω ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το προσποιητό άγχος.

Πάντως, στο Ναυτικό, και στα 2 κέντρα εκπαίδευσης (Παλάσκας και Πόρος) έχει ψυχολόγο κανονικά...
 

alexadros

New member
[quote author="Mixalis.Antonopoulos"]Όχι, διαφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει καχυποψία. Γνωρίζω ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το προσποιητό άγχος.

Πάντως, στο Ναυτικό, και στα 2 κέντρα εκπαίδευσης (Παλάσκας και Πόρος) έχει ψυχολόγο κανονικά...[/quote] Συμφωνώ με τον assistant έτσι είναι. To γατάκι καλά έκανε και πήρε αναβολή εφόσον δεν αισθανόταν καλά, παρότι και εγώ δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί του στους προβληματισμούς του, πιστεύω ότι αν έκανε υπομονή 2,3 ημέρες θα ήταν ολα καλύτερα. Αλλά αυτός ξέρει καλύτερα, γιατί το έζησε.
 

drberto

New member
[quote author="Mixalis.Antonopoulos"]Όχι, διαφωνώ μαζί σου ότι υπάρχει καχυποψία. Γνωρίζω ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το πραγματικό από το προσποιητό άγχος.

Πάντως, στο Ναυτικό, και στα 2 κέντρα εκπαίδευσης (Παλάσκας και Πόρος) έχει ψυχολόγο κανονικά...[/quote]

Yπαρχει καχυποψια γιαυτο και παραπεμπονται στο 251ΓΝΑ οπου εξεταζονται απο ειδικους ψυχιατρους.Τις βαθυτερες ψυχολογικες διαταραχες τις αναγνωριζει μονο ο ψυχιατρος κι οχι ο γιατρος καθε ειδικοτητας,γιαυτο και πανε ΓΝΑ,οπου εκει οσοι δεν ειναι πραγματικα ασθενεις φευγουν γρηγορα.Στο ΠΝ ισως εχουν οι περισσοτερες μοναδες ψυχολογο/ψυχιατρο,στην ΠΑ ομως (και στον ΣΞ μαλλον) δεν ειναι ετσι.Και δε λεω για απομακρυσμενα νησια και μικρες μοναδες,αλλα για μεγαλες ακομα και εντος Αττικης.Βασικα πουθενα εκτος ΓΝΑ δεν ακουσα να υπαρχει ψυχολογος η ψυχιατρος μονιμος,εκτος στρατευσιμων που ειχαν τετοια ειδικοτητα και υπηρετουσαν.Παρεπιμπτοντως μιλουσα για την 124 ΠΒΕ που ειναι στην Τριπολη (το κεντρο καταταξης της ΠΑ).Στην Ελευσινα ειναι η 112 ΠΜ.
 

gataki

New member
Ακούστε πήγα στον ψυχολόγο της 124 ΠΒΕ και μου είπε να πάρω οπωσδήποτε αναβολή. Τον παρακάλεσα να μείνω άλλη μια μέρα και μου είπε οτι επειδή έχει δεί πολλά το καλύτερο είναι να πάρω μια εξάμηνη αναβολή. Κατά κάποιο τρόπο μου το επέβαλλε αλλά είχε απόλυτο δίκιο ο άνθρωπος. η αλήθεια είναι οτι έμεινα εντυπωσιασμένος από όλη την κατάσταση που βρήκα εκεί και πιστεύω οτι έιναι το καλύτερο στρατόπεδο

Αληθινά ευχαριστώ όλους εσάς που με υποστηρίζετε και με συμβουλεύετε!!!
 

Bear

New member
Η αυπνία τις πρώτες μέρες είναι κάτι το σύνηθες και συμβαίνει στους περισσότερους νεοσύλλεκτους. Αν το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο όπως είπαν και τα παιδιά πιο πριν να έλεγες στον Γιατρό να έμενες 2 βράδια στο αναρωτήριο μέχρι να ηρεμήσεις. Η αναβολή δεν είναι λύση αλλά μετάθεση του "προβλήματος".

Όσον αφορά τον ύπνο ένα κολπάκι είναι να προσπαθήσεις 1 βδομάδα πριν παρουσιαστείς να μπεις στο πρόγραμμα ύπνου του στρατού ώστε να μην σου κακοφανεί όταν μπεις μέσα. Άν στην πολιτική σου ζωή έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι 2 -3 το βράδυ και να ξυπνάς 10-11 το πρωί είναι λογικό να ζοριστείς τις πρώτες μέρες στο κέντρο.
Και όσον αφορά τα αγχολυτικά -αν και δεν είμαι υπέρ τους- υπάρχουν κολπάκια με τα οποία μπορείς να αντικαταστήσεις την δράση τους με κάτι άλλο. Πχ. ορισμένα αντισταμηνικά φέρνουν υπνηλία ή ακόμα και ορισμένα υγρά που ξεβουλώνουν την μύτη και περιέχουν κορτιζόνη φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα. Άρα δεν είναι ανάγκη να μπεις με τα αγχολυτικα στο κέντρο. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν είναι καλό να πλακωθείς στα αντισταμηνικά για να κοιμηθείς. Απλά το αναφέρω σαν έσχατη λύση.
 
Top